Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Starosti starostům

Při bourání systému komunistické státní správy přišly první na řadu krajské národní výbory. Po krátkém intermezzu počátkem tohoto roku, kdy se uvažovalo o vyspravování této struktury novelizací zákona o národních výborech, se prosadilo rozhodnutí, že se bude bourat důkladně.

Při bourání systému komunistické státní správy přišly první na řadu krajské národní výbory. Po krátkém intermezzu počátkem tohoto roku, kdy se uvažovalo o vyspravování této struktury novelizací zákona o národních výborech, se prosadilo rozhodnutí, že se bude bourat důkladně. Po letošních místních volbách zmizí národní výbory z naší politické mapy. Místo nich se objeví leccos nového nebo staronového: starostové, radní, senátoři, magistráty, obecní strážníci.

Národní výbory jsou hybridy, které v sobě kumulují výkon státní správy a samosprávy. Jsou to, přesně jak stojí v zákoně, „orgány státní moci“. Nahradí je místní samosprávné orgány, odpovědné svým občanům, a síť státní správy, řízená vládou. Samospráva znamená něco víc, než jen nahrazení státní správy něčím lokálnějším a lokálně odpovědnějším. Obec není jen území, jehož rozvoj by samospráva měla zabezpečovat (přestože zákon se této formulaci nedokázal vyhnout), je to společenství svobodných občanů, bez nichž je obec pouhým katastrem. Skutečná obec coby společenství může žít jen tehdy, pokud orgány obce nevládnou, ale vytvářejí prostor, ve kterém mohou občané žít a pracovat - i pro blaho obce.Základními atributy obce jsou nezcizitelný majetek a finanční zdroje. Jedině s těmi obec může skutečně hospodařit, tj. sestavovat rozpočet vycházející ze zdrojů, které má obec k dispozici. Podle navrhovaného zákona se obec také sama stará o čistotu a pořádek ve městě, spravuje základní školství, může i podnikat a zakládat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].