Často hledáte, jak…
Obálka vydání 22/1990
22/1990 • 8.–15. 8. 1990

1990/22

Zahraničí

Domov

Na téma dětská onkologie aneb bitvy o profesionalitu

Jiří Horský

V Lidových novinách z 12.července se dopustil František Růžička v reportáži Bitvy o život postřehů z výstavby dětské onkologie motolské Fakultní nemocnice.

Dovolená v Doupovských horách

Eduard Janda

Letošní dovolenou jsem trávil u rodičů své ženy v Měcholupech u Žatce. V úterý 24.7. jsem se s dvěma malými dětmi, ženou a její matkou vypravil na výlet autem do Karlových Varů. Podle autoatlasu ČSSR z roku 1989 jsem stanovil trasu Podbořany - Buškovice - Nepomyšl - Podbořanský Rohozec - Kyselka - Karlovy Vary.

Zneužívání pasů

Jaroslav Spurný

Do struktury bývalé Státní bezpečnosti patřilo i oddělení pasů a víz. Nebyla to žádná represívní složka, až na to, že její zaměstnanci někdy, a to dost často, někomu svévolně nevystavili nebo zabavili pas či výjezdní doložku.

Vojenská doktrína

Jan Macháček

Československá vojenská doktrína by se měla stát jedním z nejdůležitějších podkladů pro další politický vývoj našeho státu.

Stále bez dohledu veřejnosti

Jaroslav Spurný

Za komunistického režimu byl vývoj Československé armády podřízen tzv. internacionalistickým principům Varšavské smlouvy. To ve skutečnosti znamenalo, že vojska (nejen naše) byla připravována a organizována jako odnož Sovětské armády.

Příteli ve zbrani, tvá čest je věrnost!

Ivan Lamper

Na základě tohoto kulantního protokolu si 18.dubna vyzvedli důstojníci Rudé armády z cely předběžného zadržení ve Vlašské ulici č.3 devatenáctiletého vojína radioteleoperátora, který den předtím dostal v Kanceláři prezidenta republiky příslib, že se o něj tenhle stát postará.

Komentáře

Kde bychom byli

Jiří Moučka

Jak říká Karl Kraus, tento stát má podivuhodnou vlastnost: staví nuly před jedničky. Je to v jeho řádu. Náš problém se týká převráceného barevného vidění reprezentativní garnitury sobců, hlupáků, zaslepenců, konjunkturalistů, zlatokopů a lhářů.

Vysychají i mozky?

Bohuslav Blažek

První sníh u nás tradičně "zastihl cestáře nepřipraveny". Kdykoli si příroda troufla chovat se jako po nespočet předchozích tisíciletí, takže v zimě sněžilo, na podzim pršelo a v létě svítilo slunce, byla to pro soudruhy katastrofa.

Klíčem je samosráva

Miroslav Černík

18.srpna by ČNR měla začít projednávat zákon o obcích a balík s ním souvisejících zákonů včetně zákona o Praze. Veřejnost se o jejich přípravě dozvídá z čím dál nevraživějších stanovisek zúčastněných skupin.

Nikdo nic neví?

OF Chrudim Okresní sněm

Půl roku po listopadové revoluci se naše národy dočkaly svobodných voleb po více než čtyřiceti letech a v nich jasně řekly své ne komunismu a jeho exponentům. Vyjádřily touhu žít v demokratickém právním státě a definitivně zúčtovat s ostudnou minulostí.

Strach nad městem

Ivan Lamper

Na začátku minulého týdne podal demisi mluvčí prezidenta republiky Michael Žantovský. Svůj krok vysvětlil "několika vážnými chybami", kterých se v poslední době dopustil - především mylně interpretovaným rozhovorem pro list Financial Times a poznámkami o svobodě a odpovědnosti novináře na obědě s účastníky tiskového semináře Východ-Západ. Prezident demisi M.Žantovského nepřijal.