Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zneužívání pasů

Do struktury bývalé Státní bezpečnosti patřilo i oddělení pasů a víz. Nebyla to žádná represívní složka, až na to, že její zaměstnanci někdy, a to dost často, někomu svévolně nevystavili nebo zabavili pas či výjezdní doložku.

Do struktury bývalé Státní bezpečnosti patřilo i oddělení pasů a víz. Nebyla to žádná represívní složka, až na to, že její zaměstnanci někdy, a to dost často, někomu svévolně nevystavili nebo zabavili pas či výjezdní doložku. Oddělení nyní procházejí mírnými reorganizacemi, mění se náčelníci, řadoví členové však zůstávají.Začátkem června letošního roku přišlo na Inspekci federálního ministerstva vnitra anonymní oznámení, že na úřadovně pro pasovou službu a cizineckou agendu (jak se dnes oddělení jmenují) na jednom pražském obvodu dochází ke zneužívání vyřazených cestovních pasů, které jsou určeny ke skartaci. U těchto pasů byla po vrácení neoprávněně prodloužena platnost a příslušníci úřadovny je využívali k nákupu devizových prostředků u poboček Komerční banky v Praze.Inspekce FMV musí i anonymní udání přešetřovat. Proto udělali její vyšetřovatelé na dané úřadovně tzv. vstupní kontrolu u všech pasů, které byly v letošním roce vráceny. U těchto pasů se odděluje vnější obal od vnitřní části a obojí se ukládá do zvláštních pytlů (v tomto případě jich bylo dvacet tři). Jak známo, každý občan naší republiky má právo si jednorázově nakoupit valuty do výše dvou tisíc korun. Banka o tom udělá záznam právě na vnitřní straně vnějších desek pasu.

Vyšetřovatel Inspekce major Futera musel tedy roztřídit jak obaly, tak vnitřky pasů, pomocí počítače je k sobě přiřadit, protože záznamy o prodloužení pasů jsou zase uvnitř. Bylo nutné srovnat data nákupu valut a data…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].