Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vojenská doktrína

Československá vojenská doktrína by se měla stát jedním z nejdůležitějších podkladů pro další politický vývoj našeho státu.

Československá vojenská doktrína by se měla stát jedním z nejdůležitějších podkladů pro další politický vývoj našeho státu. V rozhovoru pro Hospodářské noviny ze dne 28.7. prohlásil náčelník generálního štábu genpor.ing. Anton Slimák, že ministerstvo obrany má doktrínu z vojensko- politického hlediska připravenou. Má být přijata Federálním shromážděním na podzim a on osobně se nedomnívá, že by bylo třeba ji přepracovat nebo dále upravovat.Pokud se nebudou chtít experti z našeho ministerstva obrany zesměšnit, budou muset doktrínu přepracovat. Především bude potřeba návrh přeložit do češtiny, dát bezobsažné novořeči konkrétní obsah a zbavit ho protimluvů.Současný návrh je vyšperkován především školáckými chybami ve větné skladbě i stylistice. Například na str. 3: „Proto má životní zájem (ČSFR, pozn.aut.) na zachování míru a bezpečnosti na kontinentě a aby se dosavadní blokové pojímání bezpečnosti v Evropě změnilo v pojímání kolektivní.“ Na téže straně: „Československá republika podporuje a aktivně se podílí na jednáních…“ „Obranyschopnosti se dosahuje cílevědomou přípravou již v míru, především v systému přípravy vojenských kádrů, branné výchovy, operační přípravy…“ ( str.7).

Text se hemží rusismy: „ČSFR vystupuje za dosažení nových odzbrojovacích dohod.“ Kumulace slov jako mír, systém nebo vztahy je rovněž pozoruhodná: „vytváření komplexního systému mezinárodního míru“ (str.9), „zásady zachování míru a mírového soužití“ (str.6), "klidné a plodné vztahy,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].