Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Strach nad městem

Na začátku minulého týdne podal demisi mluvčí prezidenta republiky Michael Žantovský. Svůj krok vysvětlil "několika vážnými chybami", kterých se v poslední době dopustil - především mylně interpretovaným rozhovorem pro list Financial Times a poznámkami o svobodě a odpovědnosti novináře na obědě s účastníky tiskového semináře Východ-Západ. Prezident demisi M.Žantovského nepřijal.

Na začátku minulého týdne podal demisi mluvčí prezidenta republiky Michael Žantovský. Svůj krok vysvětlil „několika vážnými chybami“, kterých se v poslední době dopustil - především mylně interpretovaným rozhovorem pro list Financial Times a poznámkami o svobodě a odpovědnosti novináře na obědě s účastníky tiskového semináře Východ-Západ. Prezident demisi M.Žantovského nepřijal.

Tímto krátkým resumé bychom mohli skončit, ale za celým tzv.skandálem vykukuje několik maličkostí natolik zábavných, že stojí za to stručně je analyzovat.Svého druhu rozbuškou byl v cause Žantovský článek Benjamina Bradleeho v listu Washington Post, kde americký novinář ostře zkritizoval mluvčího právě za výroky na zmíněném semináři. (Hlavně mu vytýkal úvahy nad možným trestním postihem novinářů, kteří by zveřejnili určité utajované skutečnosti.) 30.července text přebraly a otiskly Lidové noviny. Den poté jej z Lidových novin přebrala a otiskla Mladá Fronta. Nezasvěcený cizinec možná nechápe, proč si pro rozbor jednoho projevu, který byl pronesen v Praze a který slyšela i spousta českých novinářů, jezdíme až do Washingtonu. Domorodec se nediví ničemu. Víme všichni, jak to vypadá se schopností čs.novinářů odhalovat skryté mechanismy naší politické scény, dávat je do souvislostí a tím do jisté míry jednak uceleně formovat veřejné mínění, jednak kontrolovat osoby v mocenských pozicích. Tato schopnost je prozatím díky absenci nápadů, odvahy a možná i názoru téměř nulová. Chytřejší deníkáři…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].