Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nikdo nic neví?

Půl roku po listopadové revoluci se naše národy dočkaly svobodných voleb po více než čtyřiceti letech a v nich jasně řekly své ne komunismu a jeho exponentům. Vyjádřily touhu žít v demokratickém právním státě a definitivně zúčtovat s ostudnou minulostí.

Půl roku po listopadové revoluci se naše národy dočkaly svobodných voleb po více než čtyřiceti letech a v nich jasně řekly své ne komunismu a jeho exponentům. Vyjádřily touhu žít v demokratickém právním státě a definitivně zúčtovat s ostudnou minulostí.V hospodářské sféře však přesto přetrvává vliv starých nomenklaturních kádrů, které ze všech sil brzdí těžce se rozjíždějící ekonomickou reformu. Povzbuzeni nedotknutelností svých postů potichu likvidují stoupence OF a rozdělují si výnosná a klíčová místa mezi sebou a svými soukmenovci v tzv. konkursech. V té části veřejnosti, která věřila v ideály listopadové revoluce, se začíná rozmáhat zmatek, beznaděj a nechuť. Naši přátelé z KAN a Konfederace politických vězňů se pomalu odvracejí od Občanského fóra.Věděli jsme, že budeme-li volit kandidátku OF, čekají nás nepopulární opatření. Vláda nám slíbila zdražení potravin a svému slibu dostála. Připravuje se zdražení hromadné dopravy, energií, nájemného a dalších položek.

To vše víme a jsme ochotni akceptovat, pokud je to v zájmu ozdravení naší ekonomiky.Scénář ekonomické reformy však veřejnosti nikdo nepředložil, a tak její možné varianty vývoje a rizika s nimi spojená zůstávají veřejnosti utajeny.Jenomže naši státní a veřejní činitelé nám slibovali i něco jiného.Jak je to dlouho, kdy pan prokurátor Rychetský hovořil na tiskové konferenci o vyšetřování a stíhání bývalých činitelů za zneužívání moci a rozkrádání majetku? Zjevně se neděje nic. Zabývá se někdo trestním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].