Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Klíčem je samosráva

18.srpna by ČNR měla začít projednávat zákon o obcích a balík s ním souvisejících zákonů včetně zákona o Praze. Veřejnost se o jejich přípravě dozvídá z čím dál nevraživějších stanovisek zúčastněných skupin.

18.srpna by ČNR měla začít projednávat zákon o obcích a balík s ním souvisejících zákonů včetně zákona o Praze. Veřejnost se o jejich přípravě dozvídá z čím dál nevraživějších stanovisek zúčastněných skupin. Smysl samotných zákonů jí tak zůstává víceméně skryt. Pokusíme se proto v některém z příštích čísel problémy kolem zákona shrnout. Dnes otiskujeme článek psaný z pohledu Svazu měst a obcí.(red.)

Hned po dovolené budou poslanci ČNR postaveni před naléhavý úkol projednat a přijmout vládní návrh zákona o obcích. Je to jeden z nejdůležitějších zákonů zabezpečujících naši cestu k demokracii. Proto je důležité, aby jej poslanci, přestože budou tlačeni termínem podzimních komunálních voleb, posoudili odpovědně.Samotný název zákona nikomu ještě mnoho neřekne. Bylo by možná vhodnější hovořit o něm jako o zákonu o obecní samosprávě. Samospráva obcí je již pojem, který má konkrétní obsah.V českých zemích má obecní samospráva dlouhou tradici, jejíž moderní počátek leží v polovině minulého století. V té době obce získaly právo řídit si své záležitosti samostatně. Opíraly se v tom o vůli svých občanů a svůj majetek. Toto jejich právo bylo omezeno pouze zákonem. V průběhu století se podoba obecní samosprávy vyvíjela a není pochyb o tom, že přes různé peripetie samospráva výrazně přispěla k všeobecnému rozkvětu našeho státu.Obecní samospráva je jedním ze základních pilířů demokratického života každé společnosti. Její omezování vede k podřízenosti občanů ústřední vládě, k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].