Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

V zájmu obrany a bezpečnosti

Víc vám o tom říci nemohu, jsem vázán slibem mlčenlivosti. To je odpověď, se kterou se i v dnešních dnech člověk setkává, pokud chce jako novinář přiblížit veřejnosti funkci jednotlivých složek ozbrojených sil.

Víc vám o tom říci nemohu, jsem vázán slibem mlčenlivosti. To je odpověď, se kterou se i v dnešních dnech člověk setkává, pokud chce jako novinář přiblížit veřejnosti funkci jednotlivých složek ozbrojených sil. Je až neuvěřitelné, co všechno ještě spadá pod zákon 102 o ochraně státního tajemství z 8.října 1971 a co vyplývá z nařízení vlády z 2.12.1971 o ochraně hospodářského a služebního tajemství. Podle §2 zákonu 102 se státním tajemstvím rozumí vše, co v důležitém zájmu republiky, zejména v zájmu politickém, vojenském nebo hospodářském má zůstat utajeno před nepovolanou osobou.

Až na malé změny platí zákon dodnes. V některých aspektech má jistě opodstatnění. Je absurdní, když si uvědomíme, že většina zachovaných spisů Státní bezpečnosti je opatřena razítkem Přísně tajné a přitom se týkají šikan a pronásledování disidentů. Dva příklady: Před časem se hovořilo o akci Norbert, namířené proti opozici. Vypracovávala ji kromě StB i předlistopadová Rada obrany státu. Spisy dosud nikdo neodtajnil a kdokoliv bude o akci mluvit nebo psát, proviňuje se proti právnímu řádu. Akce Socha, zaměřená „k zajištění klidu a veřejného pořádku na Václavském a Staroměstském náměstí 10.12.1988“ (výročí vyhlášení Všeobecné deklarace lidských práv). Nejenže materiály o ní, včetně jmen velících důstojníků, nebyly zatím zpřístupněny, ale pravděpodobně se jimi ani nikdo nezabývá.Paragraf, který rámcově určuje, co je v zájmu obrany bezpečnosti našeho státu, má devět bodů. Jenom namátkově…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].