Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Trest odnětí svobody

Autor fejetonu "Budu provádět trestnou činnost" (Fórum 25/1990) Vladimír Voves napsal text, který vyhovuje vkusu podprůměrného čtenáře. Zvolil ten nejsnadnější způsob psaní: bezbřehou ironii.

Autor fejetonu „Budu provádět trestnou činnost“ (Fórum 25/1990) Vladimír Voves napsal text, který vyhovuje vkusu podprůměrného čtenáře. Zvolil ten nejsnadnější způsob psaní: bezbřehou ironii.Tvrdá ruka na lumpy, to je požadavek, který se ozývá vždy, když je nutné řešit nějaký společenský problém. Nemazlit se s těmi, kteří porušují společenské normy, dodržované slušnými lidmi. Jak to končí, když se pak najde síla, která takové zdánlivě správné volání vyslyší?Německo bylo po zákonu, který byl odůvodněn brutálním přepadením banky, zemí se zanedbatelným počtem trestných kriminálních činů; olympiáda v roce 1936 je ještě dnes vzpomínána autory jako je pan Voves. Všichni zločinci, kapsáři, pasáci, prostitutky, vrazi a lupiči a osoby práce se štítící i ti, kteří k tomu měli sklony nebo již předtím byli trestáni a zatím nic neprovedli, skončili v koncentračních táborech. Pořádkumilovní občané tleskali a libovali si, jak má Vůdce silnou ruku.Mussolini rozbil mafii a učinil z Liparských ostrovů nejzalidněnější území světa.Stalin se úspěšně postaral o to, aby se Sovětský svaz dostal na suverénně první místo před výše uvedenými pány.

Co tím dokázali? Snížila se kriminalita? Přestala snad jistá část populace, vystrašená tvrdými tresty a krutými podmínkami, se svojí asociální činností?Dlouhodobé statistiky prokazují, že kriminalita je prakticky ve všech zemích se srovnatelnou ekonomickou a kulturní úrovní stejná. Je to dáno asi tím, že všichni patříme k jednomu živočišného…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].