Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Akce B 122

Je tomu pár let, co začal boj za záchranu Sněžky. Protesty proti plánované stavbě lanovky a hotelu našly prostor i na stránkách tehdejšího oficiálního tisku. Mezitím ale stačil na nemocném těle Krkonoš vyrašit jiný nádor.

Je tomu pár let, co začal boj za záchranu Sněžky. Protesty proti plánované stavbě lanovky a hotelu našly prostor i na stránkách tehdejšího oficiálního tisku. Mezitím ale stačil na nemocném těle Krkonoš vyrašit jiný nádor. Vyrůstal sice na očích obyvatelů Špindlerova Mlýna, ale ostatní veřejnosti měl zůstat přísně utajen. Monstrózní objekt, zvaný místními lidmi „bunkr“, je nyní dominantním bodem v panoramatu této části Krkonoš. Dosud nedostavěný gigant stojí na stráni v Bedřichově, kdysi nejkouzelnější části Špindlerova Mlýna. Na mapě ho najdeme pod názvem „Školící a rekreační zařízení Státní plánovací komise“.

Stavba

Od autobusového nádraží ve Špindlu stoupáme k hotelu Montana. Za cedulí „Vjezd zakázán“ se dáváme po dlážděné serpentině dále do kopce. Kolem nás se řítí nákladní auta Vojenských staveb. Všude oblaka prachu, na zemi i na stromech. Uprostřed zplanýrované plochy se tyčí mohutná šestipatrová budova. Buldozery a bagry dokončují zemní práce, vojáci v khaki montérkách pracují na příjezdových komunikacích a upravují okolí samotné budovy.Předmětem zájmu místních lidí, ale i návštěvníků hor není jen budova samotná. Tu lze eufemisticky označit za nevkusnou. Diskuse a dohady se točí hlavně kolem toho, co je pod ní. Není se čemu divit, protože objekt není odtajněn. Zkusíme tedy poodhrnout oponu.Na stráni, kde stavba stojí, rostl zdravý les a byla tu veliká lesní školka. V sedmdesátých letech byla zabrána malá část pozemku, na které vznikla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].