Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Smíchovská mafie

V dubnu se mi dostal do ruky leták KC OF v Praze 5, naléhavě upozorňující na situaci, která vznikla na tamějším národním výboru. Dobře si vzpomínám, jak jsem se tehdy vyděsil. O to více jsem byl zděšen, když jsem 13.července zjistil, že stav se dokonce zhoršil.

V dubnu se mi dostal do ruky leták KC OF v Praze 5, naléhavě upozorňující na situaci, která vznikla na tamějším národním výboru. Dobře si vzpomínám, jak jsem se tehdy vyděsil. O to více jsem byl zděšen, když jsem 13.července zjistil, že stav se dokonce zhoršil. Mafie na národním výboru funguje ve spojení s Bytovým podnikem (dříve OPBH) dál v nezměněné podobě. Připomíná to poměry před 17.listopadem, agónii normalizačního vedení, které se pokusilo o hazard a vsadilo na agresivní politiku. Ta není ovšem nebezpečná jen pro toho, kdo ji provozuje, ale i pro všechny ostatní.

Jediná kancelář KC OF Prahy 5, místního představitele vedoucí politické síly, leží prakticky ve dvoře Domu kultury kovoprůmyslu na náměstí 14.října. Na koordinačním centru sedím s jeho aktivistkami paní Kalhousovou, která je též poslankyní, s paní Havlíčkovou a s členkami bytové komise při ONV paní Špalkovou a Jindrovou. Pracují od rána do noci, ale jejich zápas připomíná boj s mnohohlavou saní.

Národní výbor

Kooptace do národního výboru na Praze 5 se nepovedla. Občanské fórum bylo pod obrovským tlakem. Na národní výbor muselo dodat funkcionáře, kteří budou schopni nastoupit během čtrnácti dnů. To mohli být prakticky jenom lidé, kteří v té době byli bez pracovního poměru. Z tohoto důvodu a také díky nezkušenosti došlo k nenapravitelným chybám. Další háček byl v zákonu o kooptaci. Ten připouštěl pouze 35% pro bezpartijní (včetně OF) a zbylých 65% pro ostatní politické síly …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 14 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].