Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Věc svědomí

Mnohé voliče Východočeského kraje překvapila v druhé polovině dubna zpráva o tom, že se mluvčí tamějšího KC OF Milan Daniel vzdal své kandidatury do České národní rady.

Mnohé voliče Východočeského kraje překvapila v druhé polovině dubna zpráva o tom, že se mluvčí tamějšího KC OF Milan Daniel vzdal své kandidatury do České národní rady.

Vysvětlení znali jen ti, kterých se záležitost přímo týkala: kolegům z Občanského fóra M.Daniel přiznal, že v roce 1976 podepsal spolupráci se Státní bezpečností. Řekl jim to přesto, že lustrace jeho osoby na Krajské správě StB měla negativní výsledek. V dopise na toto téma napsal: "Po dlouhém přemýšlení jsem dospěl k závěru, že se od své životní chyby nemohu očistit sám. Mohu to udělat jenom před tváří veřejnosti, která mi dala svou důvěru, aniž by znala fakta, o kterých ji informuji až nyní. Vím, že je mnoho takových, které netíží svědomí z toho, co dělali před několika měsíci, natož aby se trápili tím, co dělali před čtrnácti lety. Já však chci nést odpovědnost za budoucnost, musím tedy nést odpovědnost i za svou minulost, jakkoli je mi dnes vzdálena. Proto jsem se rozhodl vzdát se své kandidatury a usilovat znovu o důvěru svých spoluobčanů s tím, že jim řeknu pravdu."Na žádost OF pak širší publikaci svého prohlášení odložil až na dobu po volbách. Dnes tedy ona chvíle přišla. Zainteresované osoby požádaly redakci Respektu o zveřejnění několika textů, z nichž vybíráme v nepatrně zkráceném znění list ústředního ředitele ČTK Petra Uhla.Je pro mne nesmírně těžké psát o ponížení přítele, ale není zbytí. Všichni se musíme očistit z hnusu, který nás tolik let obklopoval a pohlcoval.Tedy: můj kamarád…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].