Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Třetí ve hře

Krátce před prvním kolem prezidentských voleb v Peru, jež proběhlo počátkem dubna, se vynořila nová postava. Ke jménům Llosa, Castro a Barrantes přibylo jméno Fujimori.

Krátce před prvním kolem prezidentských voleb v Peru, jež proběhlo počátkem dubna, se vynořila nová postava. Ke jménům Llosa, Castro a Barrantes přibylo jméno Fujimori. Alberto Fujimori, syn japonských přistěhovalců, postavil proti Llosovu programu ekonomického šoku větší důraz na řešení sociálních problémů. Strana Alberta Fujimoriho, Cambio 90, je zatím jen malá, ale mezi Fujimoriho poradci jsou podnikatelé z praxe i ekonomové prošlí zahraničními univerzitami. Přistěhovalec Fujimori, na rozdíl od většiny peruánského obyvatelstva, není katolík. Podporují ho malé evangelické církve. Už to stačilo znepokojit katolický episkopát natolik, že podpořil Llosu, jehož postoj k náboženství je spíše zdrženlivý.

Fujimoriho úspěch v prvním kole způsobil, že nikdo z kandidátů nedostal potřebný počet hlasů a 10. června se konalo druhé kolo. Vítězství bylo těsné (necelých 10%), ale Fujimori zvítězil.Nejbližší léta ukážou, co bylo pro Peru reálnější - zda Llosův razantní řez nebo Fujimoriho sociálně líbivější program. - Za oběma muži, kteří se utkali v demokratických volbách, je však třeba vidět ještě třetí postavu: křehkého muže v brýlích, se zaťatou pěstí, ale v civilu, beze zbraně, s knihou pod paží. Je to Abimael Guzmán, doktor „Puka Inti“, což kečuánsky znamená „Rudé slunce“. Stojí v čele organizace, které její věrní říkají prostě „Komunistická strana Peru“, ale všichni ostatní jenom „Světlá stezka“, Sendero luminoso. Guzmán sám je pro své stoupence prostě Gonzálo.Neopírá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].