Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Pravidla hry

Rozhovor s Joshuou Charapem.

Joshua Charap studoval ekonomii na Massachusetts Institute of Technology a Pennsylvánské univerzitě. V letech 1987–88 strávil na výměnném stipendijním pobytu IREX rok v Praze, kde se pohyboval se mj. v Prognostickém ústavu. Pracoval v Mezinárodním měnovém fondu, loni v září spolupracoval v Polsku s Jeffreym Sachsem, harvardským ekonomem, který je tvůrcem polské reformní strategie. Nyní je Joshua Charap poradcem ministra pro hospodářskou politiku a rozvoj ČR Karla Dyby. Navzdory svému pracovnímu vytížení nám poskytl rozhovor, který jsme nazvali Pravidla hry.

Pan Komárek varuje před následky, které by mělo chystané uvolnění cen ve stávající monopolní struktuře československé ekonomiky. Vy s panem Dybou jste se v Lidových novinách postavili za uvolnění cen. Mohl byste rozvést vaše argumenty?

My na ministerstvu teď sice pracujeme na různých protimonopolních administrativních opatřeních, ale tou nejúčinnější obranou by byla konvertibilní měna. Jenže konvertibilní měnu bez volných cen nemůžete mít, to je absurdní. Můžete mít volné ceny bez konvertibilní měny, ale tady nastupují Komárkovy argumenty. Jediným řešením je směřovat k uvolnění cen a konvertibilitě koruny ruku v ruce. Bez zahraniční konkurence by společnost díky té monopolní struktuře trpěla. Když však bude koruna směnitelná, stáváte se okamžitě součástí světového trhu a světové ceny tvoří strop, nad který domácí monopolní výrobci prostě nemohou jít. A z hlediska spotřebitele je možné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].