Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Polsko: řízená demokracie a její výsledky

V polské společnosti narůstá nespokojenost. Jak vyplývá z průzkumů veřejného mínění, 82% Poláků žije ve stavu napětí a neklidu.

V polské společnosti narůstá nespokojenost. Jak vyplývá z průzkumů veřejného mínění, 82% Poláků žije ve stavu napětí a neklidu. Ještě před půl rokem tomu bylo jinak: lidé byli rádi, že mají „svou vládu“, a všeobecně se věřilo, že hospodářský program vicepremiéra Balcerowicze vyvede zemi z krize. Od ledna nastal značný úbytek optimismu a důvěra ve vládu klesla z 81% na 64%.

Nutno přiznat, že Balczerowiczův plán zkrotil inflaci (2000% v roce 1989!) a pulty obchodů se zaplnily zbožím. Společnost za to však draze zaplatila: zmrazení mezd a zvyšování cen způsobily pokles životní úrovně o jednu třetinu, třicetiprocentní nadprodukce průmyslového zboží má na svědomí nezaměstnanost, na kterou Poláci nejsou duševně připravení. V červnu bylo registrováno půl miliónu lidí bez práce, do konce roku se tento počet má zvýšit na jeden a půl miliónu. Ale to není vše, co zneklidňuje občany Polské republiky.Slibovaný kapitalismus nepřichází. Státní průmyslové podniky stále nejsou předávány do rukou soukromníků nebo akcionářů. V parlamentních komisích se diskutuje snad už nad patnáctým projektem privatizace a mezitím nomenklatura bývalého režimu dál vesele mrhá nebo rozkrádá státní majetek. Nebyla realizována ani tzv.malá privatizace, neboli vrácení malých firem, dílniček a obchodů původním majitelům.Západní byznysmeny lákají do Polska fámy o radikálních ekonomických změnách. Přijíždějí sem investovat, ale zanedlouho zase odjíždějí s vědomím, že v této zemi člověk nemá šanci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].