Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Justice před krachem

Dne 4.7.1990 vyhlásili soudci obvodních soudů v Praze a některých okresních soudů v ČR stávku na protest proti způsobu, jakým je veřejnost informována o problému justice.

Dne 4.7.1990 vyhlásili soudci obvodních soudů v Praze a některých okresních soudů v ČR stávku na protest proti způsobu, jakým je veřejnost informována o problému justice. Ve svém prohlášení konstatují, že přípisy adresované ministerstvu spravedlnosti ČR, Federálnímu shromáždění, vládě ČR a prezidentu republiky, v kterých poukazují na problémy soudnictví, zůstaly bez odezvy. Upozorňují, že pokračování v práci za stávajících podmínek nedostatečné pracovní plochy, kterou mají soudy k dispozici, nedostatku soudců, administrativního personálu, technické vybavenosti, a tím vlastně celkové nepřipravenosti justice k zabezpečení realizace zákona o soudní rehabilitaci, může vést k výraznému poškozování práv občanů.

„Tato stávka je jen jakýmsi krajním prostředkem, jak upozornit na nevyřešené a léta nazrávající problémy. Situace je natolik kritická, že pokud se okamžitě nezačne řešit, stojí justice před krachem. Osobně s tímto prostředkem nesouhlasím, proto jsem asi jediný, kdo normálně pokračuje v práci. Ale požadavky soudců plně podporuji,“ říká JUDr.Vojtěch Cepl z obvodního soudu pro Prahu 4. "Z vystoupení nového ministra spravedlnosti JUDr.Leona Richtera v televizi nabyla veřejnost bohužel dojmu, že soudcům jde o zvýšení platů, ale problematika je samozřejmě daleko složitější a závažnější a je zapotřebí veřejnost široce informovat a pochopitelně jednat.Veřejné mínění je samozřejmě ovlivněno tím, co se v soudnictví za posledních 40 let dělo, a soudci jsou všeobecně v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].