Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Panelové zakletí

V současné době je Radě národního výboru hl.m.Prahy předkládáno ke schválení "Stanovisko k negativním názorům veřejnosti k investiční výstavbě, zejména k panelové bytové výstavbě".

V současné době je Radě národního výboru hl.m.Prahy předkládáno ke schválení „Stanovisko k negativním názorům veřejnosti k investiční výstavbě, zejména k panelové bytové výstavbě“. Návrh podává náměstek primátora ing.arch.Z.Rajniš a je podpořen souhlasem Komise výstavby NVP. Dovoluji si upozornit na jeho obsah.

Návrh počítá s pokračováním panelové výstavby pražských sídlišť až do roku 1993. Děje se tak přesto, že jsou všeobecně známy morální i sociální důsledky bydlení v tomto typu bytové výstavby a přesto, že odborníci se již delší dobu zabývají tím, zda lze vůbec panelové pouště ještě nějakým způsobem humanizovat. Lze-li je oživit a přebudovat, aby se mohly stát člověku skutečným domovem.Co tedy ing.arch.Z.Rajniš předkládá: je pro přijetí „dlouhodobé“ varianty C ze tří posuzovaných možností (A - okamžité zastavení panelové výstavby, B - dostavba pouze rozestavěných objektů, C - pokračování panelové výstavby s ukončením v roce 1993). U úředníka pověřeného především starostí o rozvoj a kvalitu výstavby ve městě, a zároveň architekta, je toto stanovisko udivující. Důvodem jsou mu nejmenší ekonomické ztráty třetí varianty. Pak nepřekvapí, že dává přednost „nejzazšímu únosnému termínu“ jejího ukončení.Ptejme se: když ztráty, tak k čí škodě? O tom, že paneláky již v okamžiku svého předávání uživatelům nevyhovují kvalitou obytného prostředí ani kvalitou konstrukcí, že se do nich musí investovat vysoké částky na marnou údržbu, že postrádají estetickou hodnotu a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].