Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Žádost o milost

V ženské věznici druhé nápravně výchovné skupiny v Pardubicích si donedávna odpykávalo trest na 700 žen odsouzených převážně pro trestné činy příživnictví (jak se označovala prostituce), krádeže a vraždy.

V ženské věznici druhé nápravně výchovné skupiny v Pardubicích si donedávna odpykávalo trest na 700 žen odsouzených převážně pro trestné činy příživnictví (jak se označovala prostituce), krádeže a vraždy. Po amnestii prezidenta republiky a postupném propouštění zde zbylo asi 70 žen s paragrafy trestných činů obecného ohrožení, defraudace, loupežného přepadení a vraždy, s délkou trestu kolem deseti let.

Současným problémem jsou zamítavé a v některých případech dosud nevyřízené žádosti o přezkoumání trestních záležitostí podle článku VII amnestie prezidenta republiky. Podle tohoto článku může být trest prominut nebo snížen (u trestných činů, na něž se amnestie přímo nevztahuje) matkám pečujícím o dítě mladší patnácti let, ženám starším 55 let a osobám invalidním nebo trpícím těžkou chorobou.Na otázky související s touto problematikou jsme se dotázali člena komise ČNR pro právní ochranu a člena Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných pana JUDr.Milana Hulíka.

Jak se v trestní věci posuzuje smrt člověka?

Na rozdíl od Československa většina západních systémů trestních zákoníků rozlišuje mezi vraždou a zabitím. Zabití je jednání, kdy dojde k usmrcení člověka, aniž by to bylo úmyslem pachatele. Americký právní systém navíc zná i několik stupňů vražd. Od loupežné vraždy přes vraždu v afektu nebo žárlivosti, až po neúmyslnou vraždu. Ne snad nešťastnou náhodou, ale tím, že člověk v důsledku nějakých nebezpečných výhrůžek nakonec s pomocí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].