Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Rozkol v KSSS?

V Moskvě začal sjezd KSSS. Osmadvacátý. Navzdory rozpakům a obavám nemalé části delegátů i veřejnosti byl zahájen v původně stanoveném termínu. Probíhá za politické konstelace krajně nepříznivé demokratickým silám, po té, co se pravici dostalo na ustavujícím sjezdu KS Ruska přesvědčivého vítězství.

V Moskvě začal sjezd KSSS. Osmadvacátý. Navzdory rozpakům a obavám nemalé části delegátů i veřejnosti byl zahájen v původně stanoveném termínu. Probíhá za politické konstelace krajně nepříznivé demokratickým silám, po té, co se pravici dostalo na ustavujícím sjezdu KS Ruska přesvědčivého vítězství. Demokratická platforma je na sjezdu zastoupena pouhými 2% delegátů, zatímco v rámci celé KSSS ji podporuje zhruba 40 procent komunistů. Disproporce víc než zjevná.

Podle slov vedoucího tiskového střediska sjezdu byla diskuse na pátečním plénu ÚV KSSS (29.června) „konstruktivní, zásadová a srdečná“. Po té, co se rozhodlo o termínu zahájení, debatovalo se o tezích zprávy, kterou na sjezdu přednese generální tajemník Gorbačov. Většina připomínek se týkala upřesnění některých bodů, m.j. politického hodnocení ustavujícího sjezdu KS Ruska. Dokumentu se dostalo oficiálně schváleného názvu: „Politická zpráva 28.sjezdu KSSS a úkoly strany“.Od sjezdu samého se čeká, že rozhodne o budoucím postavení KSSS v sovětské společnosti. Složení jeho účastníků nenechává na pochybách, že se jistě ozvou výpady proti perestrojce a jmenovitě proti M.Gorbačovovi, jak tomu bylo již na ustavujícím sjezdu KS Ruska. Na tomto sjezdu pravice zmanipulovala členskou základnu „nové“ KS Ruska: odmítla provést výměnu stranických legitimací, členem této strany se zcela automaticky stal každý člen KS Sovětského svazu, který žije na území RSFSR. Proti takovému postupu ostře vystoupila spousta řadových…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].