Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Britská daň z hlavy

V březnu tohoto roku zatkla londýnská policie při demonstraci na trafalgarském náměstí 396 lidí. Dalších 56 bylo zatčeno později. Taková je bilance dosud nejnásilnější londýnské demonstrace za vlády Margaret Thatcherové - a že jich nebylo málo.

V březnu tohoto roku zatkla londýnská policie při demonstraci na trafalgarském náměstí 396 lidí. Dalších 56 bylo zatčeno později. Taková je bilance dosud nejnásilnější londýnské demonstrace za vlády Margaret Thatcherové - a že jich nebylo málo. Tyto rekordní demonstrace byly vyprovokovány chystanou tzv. „daní z hlavy“ (poll tax), o které nás už předlistopadové sdělovací prostředky neopomněly ujistit, že to je zas další z nespravedlivých reforem, kterými se Margaret Thatcherová snaží chudým brát a bohatým dávat. Thatcherová nebojovala za své reformy na ulicích poprvé a veřejnost z toho nikdy žádnou radost neměla, ale většinou v hloubi duše uznávala, že má ministerská předsedkyně pravdu.

Ale tentokrát jako by to železná dáma přece jen přehnala. Vedení demonstrací se sice zmocnila anarchistická skupina s všeříkajícím názvem Class War, Třídní válka, jejíž kandidát později ve volbách získal šedesát hlasů, ale protest vlastně podpořili i někteří poslanci parlamentu, kteří oznámili, že daň nebudou platit, a někteří k této občanské neposlušnosti i vyzývali voliče. V dubnu se uskutečnily volby do místních rad, orgánů lokální samosprávy. Všechny průzkumy veřejného mínění předpokládaly, že konzervativní strana ztratí 20 - 25%. Ztratila nakonec jen 11%, přičemž ve Skotsku 2,5% získala a v Londýně několik rad vyrvala z moci labouristů. Výsledky sice překvapivé, nicméně vítězstvím se při nejlepší vůli nazvat nedají. Co je na „dani z hlavy“ konzervativní vládě tak drahé, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].