Často hledáte, jak…
Obálka vydání 16/1990
16/1990 • 27. 6. – 4. 7. 1990

1990/16

Domov

Československo rasistické?

Respekt

Před léty jsem byl svědkem zajímavé příhody. Vedle mladého muže seděla v autobuse cikánka s dítětem na ruce a šikovně mu z kapsy u džín vytáhla stovku. Všiml si toho, ale nenapadlo ho ji veřejně zostudit, zavolat na ni Bezpečnost a nechat ji vyvést, jak by snad leckdo učinil.

Bílá nemoc

J.K. Světnička

Vedle stovek diagnóz nemocí, známých moderní medicíně, existují diagnózy nemoci společnosti: bezpáteřnost, bezohlednost, sobectví... Nemocná společnost, ve které rozhodovali mocní škrtem pera, a nemocné zdravotnictví, které je součástí takové společnosti.

Požár ve Valdicích

Zdenka Grusová

Mám s věznicemi dlouholeté zkušenosti, prozatím naštěstí nikoliv jako chovanec, ale pouze jako bývalá soudkyně (jen do r.1953), potom jako advokát a k mému vlastnímu překvapení také jako státní arbitr. V roce 1947 jsem byla coby soudcovský čekatel služebně na prohlídce ve Valdicích.

Zdraví zadarmo

Bohuslav Blažek

Posteskla si jedna klinická psycholožka, jaké ji trápí dilema. V posledních letech zvládla několik technik ke snižování nebo i odstraňování bolesti. Tyto služby poskytuje zaměstnancům technického výzkumáku, který jí za ně velice špatně platí.

Učte se řídit...ve spolupráci s armádou

Tomáš Dohnal

Už jde ruďoch od válu," zpívá Jiří Dědeček. Pouhé dva dny po volbách jsme se ale opět přesvědčili, že se mu vůbec nechce. "Spiknutí nomenklaturních kádrů a starých struktur...", "Předseda Svazarmu ing.Kratochvíl jedná podobně jako Brežněv v roce 1968..." - - to nejsou novinové titulky, ale citáty z úředních dopisů. Napsali je pracovníci autoškol.

Bludy mladé demokracie

Martin Weiss

Na článek Vladimíra Janíka Židé a svět reagovali po Respektu také Jiří Hanák a Petr Příhoda v Lidových novinách. Jak reagovala Mladá demokracie? 14.6. otiskla MD stanovisko Rady židovských náboženských obcí pod titulkem Židé a svět II a s úvodem šéfredaktorky dr.Heleny Bastlové, který nazývá omluvou.

Jen si tak trochu prásknout

Milena Šindelářová

Bývaly doby, kdy už by to nikoho ani nepřekvapilo. Podobných kusů se na stránkách našich novin ocitla celá řada. Braly to tehdy od podlahy a nevynechaly přitom ani rasový původ zneuctěného, ani jeho nikdy nepoznaného dědečka či popraveného otce.

Kdo koho okradl

Jiří Novák

V souvislosti s prověrkou majetku Komunistické strany Československa vyvstala i otázka, jak je to s budovou ÚV KSČ. Předává se podniku ČSD, ale podmínkou pro převod je odprodej budovy ČSD v ul.Politických vězňů 9 komunistické straně.

Šéf

Jaroslav Spurný

Generálporučík Alojz Lorenc patřil bezesporu k nejvýznamnějším pilířům totalitního režimu. Od 1.8.1988, tedy od doby vzniku Hlavní správy kontrarozvědky, mu podléhaly naprosto všechny úseky Státní bezpečnosti. Od boje proti vnějšímu i vnitřnímu nepříteli až po ekonomiku.