Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Učte se řídit...ve spolupráci s armádou

Už jde ruďoch od válu," zpívá Jiří Dědeček. Pouhé dva dny po volbách jsme se ale opět přesvědčili, že se mu vůbec nechce. "Spiknutí nomenklaturních kádrů a starých struktur...", "Předseda Svazarmu ing.Kratochvíl jedná podobně jako Brežněv v roce 1968..." - - to nejsou novinové titulky, ale citáty z úředních dopisů. Napsali je pracovníci autoškol.

Už jde ruďoch od válu," zpívá Jiří Dědeček. Pouhé dva dny po volbách jsme se ale opět přesvědčili, že se mu vůbec nechce. „Spiknutí nomenklaturních kádrů a starých struktur…“, „Předseda Svazarmu ing.Kratochvíl jedná podobně jako Brežněv v roce 1968…“ - - to nejsou novinové titulky, ale citáty z úředních dopisů. Napsali je pracovníci autoškol.

V pondělí 11.6.199O odvolal předseda výkonného výboru Sdružení technických sportů a činností (STSČ - bývalý Svazarm) ing.Petr Kratochvíl ústředního ředitele autoškol České republiky PhDr.Vladimíra Václavíka. Důvod: za půl roku svého působení nepředložil prý dr.Václavík žádný seriózní plán rozvoje autoškoly.

Co předcházelo

Vladimír Václavík byl do funkce ústředního ředitele zvolen na návrh Občanského fóra autoškol. Jmenování proběhlo 1.února 1990. OF tenkrát kandidaturu pana Václavíka podporovalo především z toho důvodu, že tento muž stál v čele „odboje“ proti Svazarmu a jeho nástupnické organizaci STSČ. Autoškoly si už v té době hledaly jiného zřizovatele, avšak jejich rozchod se Svazarmem zbrzdilo moratorium na majetek organizací Národní fronty. Když se však 3.5.1990 sešla komise, která měla jednat o dalším rozvoji autoškol, řekl zde předseda nového Svazarmu jasně, že jeho Svaz bude do dění v autoškolách vstupovat pouze ekonomicky. Vše se zdálo na dobré cestě a v interview pro Svět motorů (18.5.) vyslovil nový ředitel Václavík optimistická slova: "Myslím, že ve Svazarmu převládly realisticky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].