Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pyrrhovo vítězství ?

Československo je první zemí východního bloku, kde ve svobodných volbách zvítězila autentická opozice. Zatímco východoněmecké Nové fórum zcela propadlo, maďarští svobodní demokraté čekají na další příležitost, v Bulharsku vyhráli převlečení komunisté, v Rumunsku neostalinisté a Polsko na skutečně svobodné volby teprve čeká, u nás byl důvod k oslavám.

Československo je první zemí východního bloku, kde ve svobodných volbách zvítězila autentická opozice. Zatímco východoněmecké Nové fórum zcela propadlo, maďarští svobodní demokraté čekají na další příležitost, v Bulharsku vyhráli převlečení komunisté, v Rumunsku neostalinisté a Polsko na skutečně svobodné volby teprve čeká, u nás byl důvod k oslavám. Síly, reprezentující rovnou páteř a nepotlačené svědomí i v dlouhých letech totality, získaly v parlamentu absolutní většinu.

Nezasvěcený pozorovatel by předpokládal, že Občanské fórum nepustí otěže z rukou a zcela přirozenou cestou vytvoří svůj kabinet bez ohledu na názory poražených soupeřů. Už teď je ale možné říci, že vítěz voleb paradoxně nezíská ani jednu z klíčových pozic. Způsobila to neschopnost Občanského fóra, nedostatek politických osobností, nebo psané a nepsané zákony federace?V prosinci, když se vytvářela prozatímní vláda národní jednoty, byly vysloveny konkrétní požadavky na křesla obrany a vnitra: civilisté a nestraníci. Ani dnes, s parlamentní podporou v zádech je nedokázalo OF prosadit beze zbytku. Jak to, že na MNO zůstává generál Vacek? Jestliže bylo možné přebudovat strukturu ministerstva vnitra, proč nešlo zajistit občanskou kontrolu resortu obrany? Ekvilibristika s pozastaveným členstvím v KSČ až příliš připomíná úlohu Ludvíka Svobody v roce 1948. Ján Čarnogurský, jeden z kandidátů na federálního ministra vnitra, se nakonec spokojil s křeslem v Bratislavě, ale proč souhlasila VPN zrovna s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].