Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Jak letos do NDR?

Turistická sezóna už nezadržitelně klepe na dveře. Letos poprvé po letech budou mít občané našeho státu možnost cestovat prakticky po celé Evropě. Tím hlavním předpokladem jsou ovšem peníze, především volně směnitelné měny.

Turistická sezóna už nezadržitelně klepe na dveře. Letos poprvé po letech budou mít občané našeho státu možnost cestovat prakticky po celé Evropě. Tím hlavním předpokladem jsou ovšem peníze, především volně směnitelné měny. Zdá se, že tento problém bude hrát rozhodující roli i při cestách našich občanů do NDR. Na bližší podrobnosti k této otázce a k celkové situaci v obchodu s tímto partnerem jsme se zeptali ing.Evy Laškové, ředitelky odboru vztahů s NDR Federálního ministerstva zahraničního obchodu.

Jak se podle Vašeho názoru projeví zavedení měnové unie obou německých států v otázce turistického ruchu s NDR?

V uplynulých letech jezdilo přibližně třikrát více turistů z NDR do Československa než opačně. To mělo za následek naše aktivum, které se vždy uplatnilo při závěrečné platební bilanci v našem obchodě.Změny, které nastaly v NDR na podzim minulého roku, i zavedení měnové unie se SRN, umožňují obyvatelům NDR cestovat po celé Evropě i po celém světě. Jinými slovy - zájem obyvatel NDR o turistické cesty a pobyty v Československu výrazně poklesne. To se nutně projeví negativně na naší vzájemné platební bilanci, takže vznikne značné československé pasivum vůči NDR.

Chystaná měnová unie NDR-SRN vstoupí v platnost na začátku turistické sezóny. Není pochyb o tom, že část našich obyvatel využije možnosti otevřených hranic a bude cestovat do západní Evropy. Ale někteří - a není jich možná málo - by měli zájem cestovat do NDR,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].