Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Co ti Slováci vlastně chtějí (II)

Rozhovor s P. Zajacem, P. Tatárem a M. Bútorou.

Sešli jsme se tu úplně náhodně, zástupce Respektu a velká část toho, co bych nazval „think-tank“ Veřejnosti proti násilí: Peter Zajac, Peter Tatár a Martin Bútora. Sešli jsme se, abychom si pohovořili o slovenské otázce, což je něco, co ještě před nedávnem neexistovalo.

Proč to existuje dnes a kam to vlastně patří? Proč vlastně slovenská otázka vznikla?

P.Zajac: Ja si nemyslím, že by slovenská otázka neexistovala. Slovenská otázka, tak ako sa dnes kladie, bola iba desaťročia potlačovaná a tak, ako sa dostali na povrch mnohé iné problémy, dostala sa na povrch aj táto otázka. Pokladám aktuálnosť tejto otázky za logický dôsledok procesu, ktorý tu všetci prežívame, toho, že po prvej fáze všeobjímajúceho celonárodného pocitu úĺavy po 17.novembri zo zlomenia moci jednej politickej strany sa začínajú v spoločnosti vynárať všetky problémy, ktoré tu boli potláčané, boli vôbec nevyslovované, boli historicky falšované. Medzi ne patrí aj to, čomu sa hovorí slovenská otázka.

Respekt: Slovenská otázka má, pokud tomu dobře rozumím, časově dva aspekty. Minulost a pohled na to, co se dělalo nesprávně, a budoucnost, která je tou minulostí trochu zastřená. K tomu patří například i vztah Čechů ke Slovákům a naopak, Slováků k Čechům. Pozoruhodné je, že na Slovensko vlastně tuto otázku přinesli Slováci ze zahraničí. Nemýlím se?

M.Bútora: To sa tiež nedá tak povedať, že by to boli len Slováci zo zahraničia, ale dá sa povedať, že ju istým spôsobom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].