Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Obrysy konkrétní Evropy

Rozhodli jsme se počínaje tímto číslem zavést zahraničněpolitický sloupec, jehož autorem bude Egon Lánský. Jeho komentáře mnozí z Vás léta znají a sledují. Egon Lánský bude výlučně odpovědný za výběr, formu i správnost obsahu.

Rozhodli jsme se počínaje tímto číslem zavést zahraničněpolitický sloupec, jehož autorem bude Egon Lánský. Jeho komentáře mnozí z Vás léta znají a sledují. Egon Lánský bude výlučně odpovědný za výběr, formu i správnost obsahu. A my doufáme, že sloupec přijmete se zájmem a občas se k němu budete i vyjadřovat. (redakce)

V těchto dnech například zahájili rokování zástupci dvou dominujících evropských hospodářských systémů Evropského společenství EC a Evropské asociace svobodného obchodu EFTA. S oběma seskupeními chce Československo zatím alespoň úzce spolupracovat, když na členství si bude muset ještě počkat. Se zeměmi skupiny EFTA jsme (spolu s Maďarskem a Polskem) v uplynulých dnech podepsali alespoň dohodu o mnohostranné spolupráci.Stalo se to ve švédském Göteborgu, kde delegace členských zemí skupiny EFTA (Švýcarsko, Rakousko, Švédsko, Norsko, Finsko, Island) nejen slavily 30. výročí založení organizace, ale také se připravovaly na rokování se zástupci Evropského společenství, EC, o napojení skupiny EFTA na „evropský ekonomický prostor“, cosi, co by mělo fungovat od roku 1993. Ještě předtím by mělo dojít k integraci EC, v jehož rámci by platila zásada volného pohybu kapitálu, zboží, služeb i pracovních sil. Dodejme, že EC tvoří zatím 12 evropských zemí (západní Německo, Francie, Itálie, krajiny Beneluxu, Velká Británie, Irsko, Dánsko, Řecko, Španělsko a Portugalsko) a všechny země bývalého sovětského bloku by chtěly být co nejrychleji členy. Chvíli potrvá, než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].