Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kdo vyhrál?

Předseda ústřední volební komise dr.Záhorský potvrdil svobodný a demokratický průběh letošních voleb. Účast voličů byla až překvapivě velká, jejich hlasy byly sečteny a rozděleny. Čísla, čísla a zase čísla. V procentech, mandátech i kusech. Každý je četl, každý je zná.

Předseda ústřední volební komise dr.Záhorský potvrdil svobodný a demokratický průběh letošních voleb. Účast voličů byla až překvapivě velká, jejich hlasy byly sečteny a rozděleny. Čísla, čísla a zase čísla. V procentech, mandátech i kusech. Každý je četl, každý je zná. Co však bude dál? Osobnosti - kromě těch nejznámějších - nejsou zatím důležité, jejich skutečný význam občané pochopí až po prvních vystoupeních na půdě svobodného parlamentu. A protože na jménech naopak hodně záleželo v předvolební kampani, budou mnozí voliči nepříjemně překvapeni, až ve vrcholném orgánu nenajdou své „koně“. Zatím ohlášený odchod slavné zpěvačky a neméně slavné herečky z politické scény je neklamnou předzvěstí dalších odchodů. Prý se to na Západě před volbami běžně dělá, sdělila mi jiná předvolební hvězda, tentokrát mužského pohlaví. Rád věřím. Co nám je ale do toho? Chceme se stát (nebo už jsme?) součástí Evropy přejímáním předvolebních fíglů?

Mnoho váhajících občanů dalo nakonec hlas Občanskému fóru a Verejnosti proti násiliu. Přiklonilo se tak k demokracii, jako protikladu minulé totality. Karty jsou tedy rozdány, a jak se vyjádřil prezident Havel, dnes už nepůjde o vládu národního porozumění, ale o vládu národní oběti. OF ani VPN rozhodně nečekaly, že získají více hlasů, než zbylých jednadvacet stran a hnutí dohromady. Vzhledem k širokému názorovému spektru svých „členů“ jsou sice již dnes, bez jakéhokoli jiného spojení, koaličním hnutím, přesto je zřejmé, že bez silných a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].