Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Tankodrom: ekologická spása

Tisková konference armádního generála Miroslava Vacka, která proběhla dne 30.5., nepřinesla žádná velká překvapení. Pozastavím se jen u několika problémů.

Tisková konference armádního generála Miroslava Vacka, která proběhla dne 30.5., nepřinesla žádná velká překvapení. Pozastavím se jen u několika problémů. Kdo sleduje sdělovací prostředky si jistě všiml, že denně se objevují informace a rozhořčené reportáže o devastaci životního prostředí, způsobené pobytem sovětských vojsk u nás.

Denní tisk přináší dopisy žádající okamžitou náhradu škod. Všichni jsme již několikrát viděli v televizi tento, nebo jemu podobný obrázek: záběr na opuštěnou místnost v sovětských kasárnách. Po podlaze a zdech pochodují švábi. Redaktor se udiveně táže diváků: „Lidičky! Viděli jste již někdy takovou spoušť?“ Není se tedy čemu divit, že tohoto problému se týkala většina dotazů na konferenci samotné. Nepochybuji o tom, že situace je někdy opravdu zoufalá. Jsme ovšem svědky starého známého fenoménu: Český národ, a hlavně ta jeho v minulosti ochotně mlčenlivá část, s radostí vítá příležitost nezabývat se sám sebou a odreagovat se na cizím zloduchu a donedávna tolerovaném vetřelci.Z takového nedostatku sebekritiky se dělá člověku nevolno. Zajímalo by mě, kolik z nás nabídlo konkrétní pomoc tam, kde se ještě něco zachránit dá. Člověka napadne i otázka: Co dělaly za uplynulých dvacet let inspekční orgány, které měly do vojenských prostorů Sovětské armády (SA) přístup. Snažili se tito lidé alespoň o něco? Cítí se spoluzodpovědni? Sympaticky vyzněla poznámka pana ministra, že by se na pranýř měly také dostat mnohé naše výrobní podniky. S tím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].