Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Od zlého očištěno

"Valcíři za studena zdraví 1. máj". Strohý nápis na továrním objektu byl po léta smutnou vizitkou celonárodního kolapsu. Pro cestující směrem na Plzeň i na Paříž. Kolik prvních májů královédvorští valcíři takto odzdravili?

„Valcíři za studena zdraví 1. máj“. Strohý nápis na továrním objektu byl po léta smutnou vizitkou celonárodního kolapsu. Pro cestující směrem na Plzeň i na Paříž. Kolik prvních májů královédvorští valcíři takto odzdravili? Cementovým prachem sousední cementárny šedivěl, jako vše ostatní kolem. K postupnému odstraňování dopomáhal mu svojí intenzitou berounský vítr.I veřejné budovy, nově vzniklé autostrády a dávno sloužící okresky byly očistěny od bolestných nánosů nikoho neoslovujících hesel. Symboly impéria, jež mělo být věčné, zmizeli jako impérium samo. Nehyzdí už barokní okna ani gotické fasády, římsy klasicistních paláců ani portály galerií a muzeí. Očisťovalo se bezbolestně, nikdo to rudé haraburdí nebránil.

Tvůrci se ho zřekli s rychlostí, kterou bychom ani po vítězných volbách neměli brát na lehkou váhu.Kamenná modla, ještě včera reprezentující Vítězný únor, se bez velké senzace vznášela na ocelovém laně hydraulického jeřábu. Uvázána v pase. Demonstrovali jsme tím humanitu, které se živému Gottwaldovi nedostávalo? Nevím. Neřídil jsem odstraňovací akt. Radoval jsem se pouze z očistěného nábřeží. Také pro dejvický několikatunový bronz si přijely Pozemní nebo jiné stavby se silným lanovím. Mnozí se mračili, jiní nechápali. Dodnes považují Lenina za velikána, jehož andělské představy o diktatuře proletariátu pošlapal až jeho gruzínský nástupce. Komu není …Zápornými zájmeny popíráme existenci nějaké osoby, zvířete, věci nebo vlastnosti (nikdo, nic, nijaký,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].