Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Lidská práva v SSSR - Změnilo se něco

Od 3O. května do 5. června se v Moskvě konala výroční schůze Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva. Účastníci ze dvou desítek zemí zjišťovali, jaký je stav lidských práv v Sovětském svazu.

Od 3O. května do 5. června se v Moskvě konala výroční schůze Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva. Účastníci ze dvou desítek zemí zjišťovali, jaký je stav lidských práv v Sovětském svazu. Šlo také o to, zda je Sovětský svaz způsobilý pořádat příští rok konferenci o lidské dimenzi. A to nejen z hlediska organizačního. Po výměně informací se sovětskými nezávislými skupinami, například s členy hnutí Memorial, bylo mnoho zahraničních delegátů zcela rozčarováno. Stále existují případy mučení vězňů, pronásledování z politických důvodů, cenzury. Největším problémem jsou krvavé národnostní konflikty. Zájem byl samozřejmě také o poměry v jiných zemích. Jedním z delegátů na konferenci byla i tajemnice Československého helsinského výboru Jana Chržová.

První den zástupci republikových výborů podávali zprávy o činnosti ve svých zemích. Já jsem hovořila především o otázkách národnostních a rasových. Švýcarský delegát se například ptal, zda problémy týkající se Vietnamců řešíme na vládní úrovni. Paní Jerri Laber z Helsinki Watch nabídla účast amerických expertů v případě, že by byl vypracován projekt, který by studoval situaci Romů v Československu. Zmínila jsem i uprchlíky z Turecka, můžeme očekávat i zájem o emigraci lidí ze Sovětského svazu. Doslova pod palbou otázek jsem byla při diskusi o politickém azylu. Mnoho referátů se bezprostředně týkalo násilných projevů rasismu i antisemitismu v zemích východní Evropy. V téhle souvislosti vystoupila i paní Sonja Licht…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].