Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Co je AI?

Takto bývají nadepsány letáky a informační brožurky Amnesty International, organizace, s jejíž činností jsme se ještě v nedávné minulosti setkávali prostřednictvím případů československých vězňů svědomí, o jejichž osudy se zajímala a z nichž některé adoptovala.

Takto bývají nadepsány letáky a informační brožurky Amnesty International, organizace, s jejíž činností jsme se ještě v nedávné minulosti setkávali prostřednictvím případů československých vězňů svědomí, o jejichž osudy se zajímala a z nichž některé adoptovala. Vědělo se také o velkých kulturních akcích, benefičních koncertech apod., které práci amnesty propagují a zároveň jí poskytují nutné finanční prostředky.

Co je tedy Amnesty International a jak pracuje? Za svůj vznik vděčí jednomu novinovému článku. 28.května 1961 připomněl anglický právník Peter Benenson v londýnském Observeru případy lidí, kteří jsou v mnoha zemích světa vězněni pro své přesvědčení nebo rasovou či etnickou příslušnost. Benenson je tehdy nazval „zapomenutými vězni“. Jeho článek vzbudil obrovský zájem, který krátce nato vyústil ve vznik prvních skupin Amnesty Intrenational.Práce AI se zakládá na přesvědčení, že lidská práva mají všeobecnou platnost, která překračuje jakékoli národnostní, rasové a ideologické hranice. Proto se AI snaží o důslednou nestrannost a nemusí vždy nutně souhlasit s názory vězňů, kterých se zastává.Centrálou a „mozkem“ celého hnutí je Mezinárodní sekretariát v Londýně. Zhruba 240 osob se zde zabývá shromažďováním informací, dokumentací jednotlivých případů, propagační činností atd. Materiály se pak zasílají jednotlivým národním sekcím, registrovaným individuálním členům a skupinám či skupinám „sympatizantů“. Chcete-li se na práci Amnesty International podílet,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].