Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

„Porušování lidských práv”

Problémy s propouštěním příslušníků StB)V poslední době se tisk věnuje aférám ministra Sachra a zapomíná, že Federální ministerstvo vnitra se skládá ze správ, odborů a úřadů, ve kterých pracují lidé činní i za Kincla, Vajnara a Obziny.

(Problémy s propouštěním příslušníků StB)V poslední době se tisk věnuje aférám ministra Sachra a zapomíná, že Federální ministerstvo vnitra se skládá ze správ, odborů a úřadů, ve kterých pracují lidé činní i za Kincla, Vajnara a Obziny. Veřejnost se dohaduje, zda má pravdu Sacher, Procházka či Lis, o Profilu nemluvě, a podstata jí úplně uniká.

Federální i republiková ministerstva vnitra patří k těm institucím, které totalitu přímo vytvářely. Půl roku po 17. listopadu občané nevědí, co všechno bylo náplní práce SNB. Týká se to jak Veřejné, tak Státní bezpečnosti. Obě složky byly velmi úzce provázány. Daleko úžeji, než se nám dnes snaží namluvit odpovědní náčelníci a nakonec i řadoví členové VB. I ta měla za úkol vypracovávat plány (které schvalovala KSČ) na potlačení případných nepokojů a část prevence ležela na ní. Policisté kontrolovali podezřelé lidi, hlídali, aby nikdo nepsal po zdech „protistátní nápisy“, prohledávali auta, jestli v nich nejsou převáženy nelegální tiskoviny. Dlouhá léta se z nevědomosti nebo kariérismu i oni tvářili, že bojují proti „nepřátelům socialismu“. Nicméně daleko závažnější úlohu hrála Státní bezpečnost.Jedna z nejnebezpečnějších a nejzkompromitovanějších správ FMV je rozvědka. Třicet pět příslušníků rozvědky bylo sice převedeno do zálohy, ale je to zanedbatelný počet. Do dnešní doby bylo odvoláno ze zahraničí asi čtyřicet procent zpravodajců, část z nich však zůstává navzdory rozkazů za hranicemi. Týlové zabezpečení rozvědky,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].