Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Co vlastně ti Slováci chtějí?

Takhle hloupě zní otázka mnoha Čechů na adresu slovenských výhrad vůči nám. Takhle hloupě - jen navíc s omluvou - jsem ji položil několika lidem z VPN v Bratislavě.Volební kampaň v Bratislavě má některé jemné odstíny, jimiž se liší od pražské.

Takhle hloupě zní otázka mnoha Čechů na adresu slovenských výhrad vůči nám. Takhle hloupě - jen navíc s omluvou - jsem ji položil několika lidem z VPN v Bratislavě.Volební kampaň v Bratislavě má některé jemné odstíny, jimiž se liší od pražské. Sociální demokracie má na plakátu zlatavou Evropu, na ní zářící obrys Československa a ten je přeťat tmavší páskou vyznačující hranice Slovenska s Moravou. Moravské občanské hnutí se v hektografovaném provolání obrací přímo na Slováky jako na spojence proti Čechům. K závěrečné větě „Za slobodu Slovenska, volejte s námi Za svobodnou Moravu“ připsal kdosi červenou kuličkovkou „My sme s Vami!“ Jedno z hesel Demokratické strany zní: Silné Slovensko. Čech se v první chvíli cítí dotčen: nás by přece ve snu nenapadlo malovat dělicí čáru ani si vytyčovat jako program, že chceme být ve společném státě silní.

Mým prvním slovenským partnerem v rozhovoru je shodou okolností český psycholog PhDr.Jan Černý, který od února žije v Bratislavě a pracuje v psychologické poradně VPN. Situaci tedy vidí ještě ne úplně zevnitř, ale také už ne úplně zvenčí.Typická otázka Čechů zní trochu nevraživě a asi i nevraživá je: Co Slováci vlastně chtějí?J.Černý: Na to je nejlepší odpovědět zrovna tak nevraživě protiotázkou, k d o že to vlastně chce?Podle jakého klíče je ale diferencovat? Nositele nacionalismu najdeme v různých vrstvách. Slyšel jsem to třeba od některých hodně starých lidí. Slovenská národní strana jako by se vracela ke slovenskému štátu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].