Často hledáte, jak…
Obálka vydání 11/1990
11/1990 • 23.–30. 5. 1990

1990/11

Zahraničí

Obavy z pádu

Martin Weiss

Na přelomu května a června přicestuje Michail Gorbačov do USA. Ve Washingtonu bude prý panovat výborná nálada, aspoň mluvčí Bílého domu to předpovídá. Gorbačov pak navštíví zemědělskou výstavu v Minnesotě a cestou na Sibiř se zastaví v Kalifornii na pár slov s Ronaldem Reaganem.

Kolaps předstupněm sjednocení?

Olga Jeřábková

Na sever od Labe oslavovali donedávna západoněmeckou marku jako spásné médium pro zanikající NDR, zatím však vše nasvědčuje tomu, že nová měna přináší lidem velké zklamání, pohromu a jejich ekonomice spíše velkolepý krach než záchranu.

Když Iliescu přichází, samo slunce vychází!

Eugen Mihai

Demokraticky smýšlející část rumunské veřejnosti pociťuje při sledování televizních novin čím dál větší rozpaky. Už zase jim pracovníci televize (zpravidla tíž, kteří ještě nedávno velebili Nicolae Ceaušesca) ukazují obrovské masové mítinky, na nichž všichni nebo téměř všichni účastníci nadšeně mávají květinami, pokud možno bílými růžemi, symbolem Fronty národní spásy.

Vynález zkázy

Zbyněk Petráček

Kolik obyvatel má Irák? 30 miliónů: 15 miliónů lidí a 15 miliónů portrétů Saddáma Husajna. Tento irácký vtip lapidárně charakterizuje bagdádský režim, mezinárodní nebezpečí číslo jedna, jak se často píše ve světovém tisku.

Pokus o evropský týdeník

Jan Čulík

V pátek 11.května začal britský tiskový magnát československého původu Robert Maxwell (původním jménem Jan Hoch) vydávat nový celoevropský týdeník na víkend.

Domov

Politický azyl

Jaroslav Spurný

Před čtrnácti dny, přesně 7. 5. 1990, protestoval Václav Havel proti rozhodnutí hongkongských úřadů udělovat vietnamským emigrantům pouze statut ekonomických uprchlíků. Václav Havel je přesvědčen, že by si vzhledem k totalitnímu režimu ve Vietnamu zasloužili politický azyl.

Vzpomínky na budoucnost

Ludmila C.

Odsouzena jsem byla státním soudem v Praze dne 23.10.1952 k šesti letům odnětí svobody. Trest jsem si odpykala ve věznicích Pankrác, Svatý Jan pod Skalou, Mladá Boleslav, Kladno a Pardubice, odkud jsem byla po pěti a půl letech podmíněně propuštěna na svobodu.

Jak dopadnou volby?

Petr Janyška

K volbám, těm prvním svobodným po tolika desetiletích, je o týden blíž. V televizi se rozjely podbízivé, časem až pouťově vyvolávačské klipy s téměř nulovým informačním obsahem, které by ve své většině mohly vábit pro kteroukoli stranu.

Abychom se nemuseli stydět

Jan Brabec

Rozhovor s členem předsednictva romské občanské iniciativi Janem Rusenkem.

Souhlas s omezeným ručením

Milan Pešák

Jste nevidomý a chcete si koupit obyčejné slepecké hodinky? Musíte mít potvrzení od Svazu invalidů. Jste tělesně postižený a jako každý rok i letos k 31.březnu potřebujete prodloužit platnost "trojúhelníku" pro označení Vašeho auta?

Nakupujte u odborníků

J.K. Světnička

Podivné defilé, odehrávající se každý den na našich obrazovkách, by mohlo posloužit extrémistům za důkaz nedokonalosti demokracie, ba přímo její neschopnosti, užvaněnosti a bezmoci.Vina ale není na parlamentní demokracii, nýbrž na dramaturgické koncepci vysílání.