Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Souhlas s omezeným ručením

Jste nevidomý a chcete si koupit obyčejné slepecké hodinky? Musíte mít potvrzení od Svazu invalidů. Jste tělesně postižený a jako každý rok i letos k 31.březnu potřebujete prodloužit platnost "trojúhelníku" pro označení Vašeho auta?

Jste nevidomý a chcete si koupit obyčejné slepecké hodinky? Musíte mít potvrzení od Svazu invalidů. Jste tělesně postižený a jako každý rok i letos k 31.březnu potřebujete prodloužit platnost „trojúhelníku“ pro označení Vašeho auta? Udělají Vám to rádi, ale na OV Svazu invalidů. Jste člověkem s těžkým zdravotním postižením a máte nárok na zřízení invalidní telefonní stanice? Můžete si o ni požádat, ale k žádosti potřebujete vyjádření Svazu invalidů. A všechna tato vyjádření a potvrzení se samozřejmě vydávají, ale jen členům Svazu invalidů.

Tak to je. A to ještě vůbec nemluvím o přidělování bezbariérových bytů či poukazů na nákup osobního automobilu pro tělesně postižené nebo o rozdělování speciálních kompenzačních pomůcek pro nevidomé a těžce slabozraké, bez nichž se tito lidé ve skutečnosti vůbec nemohou zapojit do běžného života, neboť nemohou číst ani psát běžné texty. Pro tyto případy musíte být příslušnému funkcionáři znám jako spolehlivý, věci svazové politiky oddaný, aktivní člen. Mnoho lidí, jejichž zdraví je nějakým způsobem vážně narušeno, to ví. Když s nimi mluvíte v soukromí, lichotivými slovy na adresu Svazu invalidů neplýtvají. Mohli by přejít do některé z nově vzniklých nezávislých organizací nebo takovou organizaci, která by jejich zájmy opravdu hájila, založit. To je dobrý nápad, často však jen do té doby, než si člověk uvědomí, že by potřeboval prodloužit platnost „trojúhelníku“ označujícího jeho automobil, že podlahou letitého trabanta již…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].