Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pokus o evropský týdeník

V pátek 11.května začal britský tiskový magnát československého původu Robert Maxwell (původním jménem Jan Hoch) vydávat nový celoevropský týdeník na víkend.

V pátek 11.května začal britský tiskový magnát československého původu Robert Maxwell (původním jménem Jan Hoch) vydávat nový celoevropský týdeník na víkend. List se jmenuje The European (Evropan), je tištěn na kvalitním novinovém papíře „světového“ formátu s převážně barevnými fotografiemi a je redigován v Londýně a v Bruselu. Šéfredaktorem týdeníku je Robert Maxwell osobně.

Cílem nového listu, který, jak jeho vydavatel doufá, bude čten po celém našem kontinentu (i když jeho hlavní čtenářská základna má být v Británii), je podrobně informovat o událostech v Evropě z celoevropské perspektivy: většina britského tisku je totiž zaměřena převážně na domácí události a evropské otázky stojí celkem mimo ohnisko jejich zájmu. Týdeník je zřejmě hlavně určen pro tzv. „yuppies“ („young upwardly-mobile persons“), mladé, bohaté, vysoce kvalifikované příslušníky západoevropských středních vrstev (jsou to hlavně obchodníci a finančníci), kteří neustále cestují po Evropě a kteří časopis, píšící z celoevropské perspektivy, asi uvítají. Ve srovnání s jiným mezinárodním listem, The International Herald Tribune, je The European míň „striktně politologický“, je uvolněnější a zábavnější, i když zdaleka nerezignuje na úkol být v první řadě zdrojem spolehlivých a inteligentně psaných informací převážně z politické oblasti. Otázka je, zda je v Evropě dostatečné množství „yuppies“ na to, aby si nový list na sebe vydělal. Musí mít náklad několik set tisíc výtisků.Robert Maxwell se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].