Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Obavy z pádu

Na přelomu května a června přicestuje Michail Gorbačov do USA. Ve Washingtonu bude prý panovat výborná nálada, aspoň mluvčí Bílého domu to předpovídá. Gorbačov pak navštíví zemědělskou výstavu v Minnesotě a cestou na Sibiř se zastaví v Kalifornii na pár slov s Ronaldem Reaganem.

Na přelomu května a června přicestuje Michail Gorbačov do USA. Ve Washingtonu bude prý panovat výborná nálada, aspoň mluvčí Bílého domu to předpovídá. Gorbačov pak navštíví zemědělskou výstavu v Minnesotě a cestou na Sibiř se zastaví v Kalifornii na pár slov s Ronaldem Reaganem.

Gorbačov uvalil ekonomickou blokádu na stát, který prohlásil přesně to, co tvrdí USA už padesát let - že je okupovaný Sovětským svazem. Proč tedy tak vřelé přijetí? Před dvěma měsíci se zdálo, že Litva bude na sovětsko-americkém summitu - pokud se vůbec uskuteční - kazit náladu. Koncem března Bush vyhrožoval SSSR sankcemi. Pak mu zatelefonovala Margaret Thatcherová překvapivou zprávu, že to Gorbačova irituje. Bush se poradil se svými kolegy ze Západní Evropy. Je smutné, že zrovna v tomto případě dospěli vůdci demokratického světa ke shodě jindy nevídané - že by neměli Gorbačovovi dělat obtíže. Od té doby se Bush omezuje na rozvážná prohlášení o nutnosti dialogu a nepoužití síly, zatímco vše, co se v Litvě odehrává, má všechny znaky systematické přípravy k invazi. Obsazování budov vojskem zřejmě Bush za použití síly nepovažuje, pokud nebudou ohroženy životy. Najít v případě potřeby nějaké ohrožené životy je asi tak obtížné, jako získat pozvání k bratrské pomoci, zejména když vyhostíte ze země všechny zahraniční novináře.Takovéto hlasy jsou však ve Spojených státech slyšet málo. Někteří se naopak dožadují většího pochopení pro Gorbačova. Kdosi neváhal použít přirovnání k americké občanské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].