Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kolaps předstupněm sjednocení?

Na sever od Labe oslavovali donedávna západoněmeckou marku jako spásné médium pro zanikající NDR, zatím však vše nasvědčuje tomu, že nová měna přináší lidem velké zklamání, pohromu a jejich ekonomice spíše velkolepý krach než záchranu.

Na sever od Labe oslavovali donedávna západoněmeckou marku jako spásné médium pro zanikající NDR, zatím však vše nasvědčuje tomu, že nová měna přináší lidem velké zklamání, pohromu a jejich ekonomice spíše velkolepý krach než záchranu. Hospodářští experti se obávají miliónové armády nezaměstnaných, západoněmecké podnikatelské kruhy se navzdory příslibům rozsáhlých investic odvracejí od svých původních záměrů. Banky odmítají další úvěry na výrobu zboží, které v zemi už nikdo nekupuje.

Zákazníci v obchodech žádají v radostném očekávání měnové unie a společného trhu výrobky ze západu. A obchodní organizace někdejšího státu dělníků a rolníků zboží „Made in NDR“ prostě odmítají - ať už magnetofony z východního Berlína, automatické pračky ze Schwarzenbergu, boty z Weissenfelsu nebo spodní prádlo z bývalého Karl-Marx-Stadtu, nyní Chemnitz. Pracující z obuvnických závodů jsou už v podstatě na ulici, jejich podniky před zhroucením. Občané NDR odmítají nosit boty vyrobené vlastníma rukama, sklady jsou přeplněny, 42.000 pracovních míst je do budoucna vážně ohroženo.Odbytové potíže mají i zemědělská družstva: západní mlékaři a řezníci je vytlačují z trhu. Ministerský předseda NDR Lothar de Maiziére musel nedávno v televizi apelovat na obyvatelstvo, aby kupovalo vlastní výrobky: „Naše zboží není horší než výrobky ze západu, není jen tak pěkně balené!“

Kolik podniků přežije?

Západní marka sice dosud není oficiálním platidlem, ale východoněmecký trh…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].