Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co vyráží dech

V šedesátém čtvrtém čísle Lidových novin jsem si se zájmem přečetl noticku Jana Hlouška věnovanou obraně čs.knižní kultury před "nekontrolovatelnou zvůlí". Není sporu o tom, že naše knižní kultura takovou obranu potřebuje, nicméně je třeba neplést si skutečně závažné problémy s drobným fízlováním.

V šedesátém čtvrtém čísle Lidových novin jsem si se zájmem přečetl noticku Jana Hlouška věnovanou obraně čs.knižní kultury před „nekontrolovatelnou zvůlí“. Není sporu o tom, že naše knižní kultura takovou obranu potřebuje, nicméně je třeba neplést si skutečně závažné problémy s drobným fízlováním. Bohužel, právě tuhle maličkost autor LN nezvládl.

J.Hloušek navštívil prodejnu Nezávislého tiskového střediska a na pultě mu padl do oka Frolíkův bestseller Špión vypovídá. Letmou prohlídkou zjistil, že jde o: „celkem úhledné kartonované vydání, pořízené levnou fotografickou technikou, schází copyright, tiráž a samozřejmě i dnes obligátní IBSN… Pirátská edice, nic víc. Vzhledem k tomu, že knihu má v nejbližší době vydat nakladatelství Práce, musel si někdo zatraceně přivstat. Nemám nic proti podnikavosti, ale tohle mi vyrazilo dech."Jan Hloušek si mohl ztrátu dechu ušetřit, kdyby zvedl telefon a přímo v NTS se zeptal na pár maličkostí. Dověděl by se mimo jiné, že tihle piráti si "přivstali“ opravdu řádně. Uvedené vydání začalo pár nadšenců z okresního města připravovat v létě 1989, tedy v době, kdy nakladatelství Práce mělo ještě starosti se zcela jinými tituly. Nevím, nakolik je J.Hloušek informován o cenách fotografické techniky v samizdatu a o podzemních výrobních lhůtách tak obsáhlého textu. I to se mohl dovědět, ale neměl zájem. Zdá se mi pod úroveň objasňovat nerentabilnost předlistopadových edicí, ale protože z Hlouškova textu přímo čiší pudová nenávist k …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].