Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Charta 77

Občanské hnutí Charta 77 si dnes nedělá žádné zvláštní nároky a příliš na sebe neupozorňuje. Mnozí politici se naopak Chartou zaštiťují, skloňují ji ve všech pádech a vykládají příčinnou souvislost jejího třináctiletého působení s dnešní převratnou dobou.

Občanské hnutí Charta 77 si dnes nedělá žádné zvláštní nároky a příliš na sebe neupozorňuje. Mnozí politici se naopak Chartou zaštiťují, skloňují ji ve všech pádech a vykládají příčinnou souvislost jejího třináctiletého působení s dnešní převratnou dobou. Proč o tom píšu? Přestože Charta 77 není organizací, jakési náznaky organizovaného fungování samozřejmě má. Existují její mluvčí, poradní sbor nazvaný kolektiv mluvčích a potom sice těžko popsatelný, ale dobře propojený systém vnitřní informovanosti. Dnes se signatáři, chtějí-li projednat nějakou záležitost, nemusí jako ještě před pár měsíci utajeně scházet po bytech, mohou se stýkat zcela svobodně.

Problémem je, že není kde.Již před více než dvěma měsíci požádali mluvčí Charty 77 Národní výbor hlavního města Prahy o přidělení nepříliš rozsáhlého prostoru, kde by se signatáři mohli v klidu scházet a kde by byla knihovna, čítárna a rozmnožovna samizdatových publikací z doby totalitního režimu. NVP dodnes oficiálně neodpověděl a nebýt osobního naléhání, nikdo z pražské radnice by se žádostí Charty 77 vůbec nezabýval.A tak asi před měsícem jeden signatář Charty 77 navštívil z pověření mluvčích ONV pro Prahu 1, aby projednal přidělení místností konkrétně v tomto obvodu. Výsledkem celého úsilí je úřední odpověď, která stojí za publikaci. Než si ji přečtete, chtěl bych dodat na závěr:vymlouvá-li se NVP, že situaci lze těžko řešit, jelikož Charta 77 nemá právní subjektivitu, je nutné připomenout, že mravní postoj, na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].