Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Recept pro Mohorytu

Tomu, kdo k nám přijde v chřipkovém období, vhrknou slzy do očí. Ne že by na nás byl tak smutný pohled. Ale cibule, kterou používám k léčení, vykoná své.

Tomu, kdo k nám přijde v chřipkovém období, vhrknou slzy do očí. Ne že by na nás byl tak smutný pohled. Ale cibule, kterou používám k léčení, vykoná své. Obklad z nastrouhané cibule, dušené s fenyklem a anýzem, je výborný prostředek proti dětským kašlům a zánětům průdušek. Léčbu doplňuje šťáva z cibule smíchaná s medem či nakrájená cibule umístěná v blízkosti dětské postýlky.

Jsou však chvíle, kdy ani velké množství cibule nepomůže. Nedávno jsme se vrátili z hor, kam si každoročně jezdíme utužit chatrné zdraví. Když nás přišel navštívit můj otec chirurg, podivil se jako obyčejně: „Co s těma dětma, prosím tě, děláš? Já jsem nebyl za celej život tolikrát nemocnej jako tvoje děti.“ - Nevím, co mám odpovědět. Doba zřejmě není vhodná pro děti. Večer začala moje nejmladší dcera vyrážet podivné štěkavé zvuky, k ránu pak už jen těžce lapala po dechu. Celá vyděšená jsem běžela k naší paní doktorce. Diagnóza byla jasná. Laryngitida - zánět hrtanu. Nemoc úzce související se špatným životním prostředím, v průmyslových oblastech jí trpí stále větší počet dětí. Paní doktorka píchla mé dceři injekci hydrocortisonu: „Po tom se jí uleví. A jeďte okamžitě do nemocnice, pár dní si ji tam nechají.“ Dále jsem se dozvěděla, že se tato nemoc ráda vrací. Ptám se, co si mám počít, když mé dítě dusivý záchvat zastihne někde venku na prázdninách, když auto nemáme a nejbližší pohotovost je vzdálena mnoho kilometrů. V zimě prý většinou pomůže vystavit dítě ledovému vzduchu. Otok v krku se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].