Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Co uvidí i naši vnukové - Co naši vnukové už neuvidí

Pod těmito názvy se konají v Maďarské televizi už více než deset let pravidelné pořady o architektuře, urbanismu a památkové péči. Maďarské kulturní středisko v Praze uspořádalo 8.5.1990 besedu s jejich tvůrci.

Pod těmito názvy se konají v Maďarské televizi už více než deset let pravidelné pořady o architektuře, urbanismu a památkové péči. Maďarské kulturní středisko v Praze uspořádalo 8.5.1990 besedu s jejich tvůrci. Podnět k besedě dali členové Obce architektů a zamýšleli celou akci především jako námět pro práci našich televizních redaktorů. Ti se dostavili v počtu tří, ale možnost slyšet a shlédnout, jak se taková věc dělá v Maďarsku, využilo několik desítek dalších zájemců.

Autoři pořadů využívají svých profesí a předkládají populárním způsobem divákům zasvěcené a subjektivní pohledy na způsoby a nezpůsoby ve vytváření civilizovaného životního prostředí. Paní Judith Osko je architektka a pracuje jako vedoucí výtvarné redakce MTV. Pan Mihály Ráday je historik umění, kameraman a režisér, předseda Spolku pro ochranu měst a poslanec parlamentu. S pořady začali před lety zvolna, to znamená postupně stále kritičtěji ke sledovaným fenoménům maďarské výstavby nebo údržby stavebních památek. Paní Osko se zabývá současnou maďarskou architekturou jako tématem k diskusi. Staví před obyvatele, odborníky a umělce otázky nebo je nechává otázky a hodnocení vyslovovat. Její cyklus, vysílaný v pozdějších večerních hodinách, sledují hlavně odborníci a informovanější zájemci o novou architekturu. Vedle problému výstavby sídlišť věnuje pozornost ukázkám nevhodných zásahů do historických částí měst a vesnic, představuje díla i názory zajímavých architektů domácích i zahraničních, točí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].