Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Příživníci opět na scéně?

"V noci na včerejšek se uskutečnila v Praze bezpečnostní akce. 78 příslušníků VB a jejich kolegové z kriminální služby si 'posvítili' na neblaze proslulou vinárnu Narcis. Výsledkem bylo 15 předvedených osob, stíhaných především pro příživnictví, útok na veřejného činitele a podobně."

„V noci na včerejšek se uskutečnila v Praze bezpečnostní akce. 78 příslušníků VB a jejich kolegové z kriminální služby si ‚posvítili‘ na neblaze proslulou vinárnu Narcis. Výsledkem bylo 15 předvedených osob, stíhaných především pro příživnictví, útok na veřejného činitele a podobně.“ (Práce, 9.3.1990) Pod zprávičkou fotografie, na níž příslušníci VB někomu kontrolují občanský průkaz.

Po přečtení uvedené informace se mi udělalo mírně nevolno. I když pominu otázku, zda je takové „svícení“ na pražské noční podniky skutečně nejvhodnějším způsobem boje proti kriminalitě, nemůže mě nechat klidným první z důvodů onoho stíhání.

Příživnictví. Znamená to tedy, že občan této republiky, který nemá v průkazu totožnosti razítko o pracovním poměru, bude i nadále vystaven trestnímu postihu? Bude státní moc dál trvat na tom, aby každý takto vykazoval svůj „řádný život“? Co si pak počnou chudáci nezaměstnaní, se kterými se v budoucnu počítá? Budou mít v dokladech štempl NEZAMĚSTNANÝ či jiné podobné označení? Nebo půjdou do vězení? A co ti, kteří se opravdu chtějí živit pouze příležitostně, anebo nezávislí novináři, umělci?… Jaké potvrzení je připraveno pro ně, aby se stát mohl na místě přesvědčit o jejich bezúhonnosti?

Možná, že skutečné příživnictví - lépe řečeno: vyděračství - opravdu existuje. Nebylo by však vhodnější tento delikt stíhat a popřípadě trestat na základě oznámení postižených? Má-li někdo lepší nápad, rád bych se ho dozvěděl.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].