Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Armáda stále předlistopadová?

Ve středu 7.3. se na Václavském náměstí v Praze konala studentská demonstrace. Důvod? Všechno vypadá, jako by armáda zůstala zrušením vedoucí úlohy KSČ naprosto nedotčena. Studenti přijali alarmující dokument, podepsaný na místě několika stovkami lidí.

Ve středu 7.3. se na Václavském náměstí v Praze konala studentská demonstrace. Důvod? Všechno vypadá, jako by armáda zůstala zrušením vedoucí úlohy KSČ naprosto nedotčena. Studenti přijali alarmující dokument, podepsaný na místě několika stovkami lidí. Pokud tuto otázku také považujete za důležitou, zašlete své podpisy či podpisové archy na adresu:

Vojenská komise čs.studentského parlamentu, Revoluční 16, 110 00 Praha 1 

Prohlášení přetiskujeme v plném znění:

Jsme znepokojeni situací v československé armádě. Před zrušením tajné policie byla pod ministerstvo národní obrany převedena Správa vojenské kontrarozvědky a veřejnost není informována o její další činnosti. Nemluví se ani o vojenské rozvědce. Aparát komunistické strany v armádě zůstává i po zrušení stranických organizací. Mezi důstojníky je přes 80% a na ministerstvu národní obrany l00% členů KSČ. Ti prošli politickými prověrkami a v roce l968 podepsali, že souhlasí se sovětskou okupací. Dosavadní malé personální změny nezaručují změny v armádě jako celku. Vojáci, kteří se s okupací nesmířili a byli z armády propuštěni, dnes stále ještě nemají možnost účinně zasáhnout do procesu demokratizace armády. Armáda tak zůstává nejkonzervativnější složkou společnosti a po zrušení tajné policie je poslední zálohou těch, kdo nepřejí změnám v naší společnosti.

Státní bezpečnosti se hodně mluvilo, ale její likvidace byla pomalá a ztratilo se mnoho času. Bojíme se, že opakování těchto chyb v případě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].