Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Video: Třicet let rozděleni, přesto spolu. Debata se Zuzanou Čaputovou

V roce 1992 se v Brně rozhodlo o rozdělení Československa. Při této příležitosti uspořádal Respekt 16. května v brněnském Mahenově divadle setkání se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Rozhovor s ní vedl šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

Setkáváme se při příležitosti 30 let od chvíle, kdy se rozhodlo o rozdělení Československa. Jak na tu dobu vzpomínáte? A jaká byla vaše očekávání?

Byla jsem tehdy studentkou prvního ročníku vysoké školy. A na tu dobu si vzpomínám, i když jsem tehdy politikou až tak intenzivně nežila. Pamatuji si například, že moji rodiče ztělesňovali oba přístupy, pokud jde o názor na rozdělení Československa, takže jsem měla možnost bezprostředně vnímat argumenty pro i proti.

Faktem je, že rozdělení nastalo. Já osobně jsem se cítila jako dítě Československa. Toto byl můj domov, to byla země, do které jsem se narodila. Samozřejmě vývoj, který následoval a jenž vedl k rozdělení, byl poměrně jednoznačný. Historici zdokumentovali tendence, které se děly po roce 1989, kdy byla jiná očekávání od části slovenské politické reprezentace a jiná od české, jež byla pro návrat k Československé republice, zatímco Slováci trvali na respektu k federálnímu uspořádání. Takže to byl celkem přirozený proces, který nastal, kdy já jsem byla více jeho pozorovatelem než aktérem.

Když jsem počítal váš věk (což bych neměl, ale v politice to, myslím, nevadí), vaše první volby byly ty, které rozhodly o rozdělení. Vnímala jste tehdy, že mohou mít osudový dopad na podobu republiky?

Ano, byla to moje první volební příležitost. Paradoxně si nevzpomínám, koho jsem volila, pamatuji si však, koho jsem…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].