Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Tu rozkoš si už nedopřeju

Věra Jourová

Věra Jourová • Autor: Milan Bureš
Věra Jourová • Autor: Milan Bureš

Žádná jiná žena v Česku se v mocenských patrech nedostala tak vysoko, nevydržela v nich tak dlouho a nezažila tolik protichůdných zvratů ve svém životě jako ona. Má za sebou úspěšnou podnikatelskou minulost, byla neoprávněně stíhaná policií a dnes je jako místopředsedkyně Evropské komise jednou z nejviditelnějších tváří evropské politiky. Jedná s nejvlivnějšími lidmi světa, politika má ale také odvrácenou tvář – a o ní je z velké části tenhle rozhovor.

Viděla jste dánský seriál Vláda?

Viděla.

Hlavní postavou je premiérka, později ministryně zahraničí Birgitte Nyborg. V seriálu je vykreslena jako politička, která se snaží modernizovat svoji zemi, stojí v čele boje proti klimatickým změnám, ale pak svůj program zradí, aby se udržela u moci, jíž propadla. Seděla jste v české vládě, dlouho jste v Evropské komisi – co moc s člověkem dělá?

Ano, moc může být opojná a děsivá zároveň, uvědomíte-li si s ní spojenou odpovědnost. Z moci se dá i snadno zblbnout. Neboli docela rychle můžete ztratit schopnost se reflektovat, hodnotit. Myslím si, že moc kolem člověka dělá takovou schránu, chcete-li slupku, přes kterou přestanete vidět, když si nedáte pozor. A mohou k tomu přispět i lidé kolem vás – protože mocní mají kolem sebe často ty, kteří napomáhají tomu, že přestanete mít přehled o skutečnosti.

Co přestanete vidět?

Politik má nějakou vizi, představu,…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].