Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z archivu

Stadiony se vyprodají, když ženský fotbal dostane šanci

Kateřina Svitková

Kateřina Svitková • Autor: Milan Bureš
Kateřina Svitková • Autor: Milan Bureš

Kateřina Svitková  je mladá česká fotbalistka. Postupně prošla Viktorií Plzeň, pražskou Slavií, následně nastupovala za anglický West Ham United, čímž se stala první českou hráčkou v tamní nejvyšší soutěži. Od této sezony působí v jiném klubu z Londýna – v Chelsea, která je mnohými považována za vůbec nejlepší klub na světě. Do toho hraje za českou fotbalovou reprezentaci. Je čtyřnásobnou vítězkou ankety Fotbalistka roku a trojnásobnou nejlepší střelkyní české ligy. K fotbalovým úspěchům přidává i úspěchy studijní. Souběžně se sportovní kariérou se totiž stala inženýrkou na VŠE v Praze.

Kdy vás poprvé napadlo, že byste mohla být profesionální fotbalistkou?

Už v momentě, kdy jsem v první třídě začala hrát fotbal, jsem takhle odpověděla hned na první dotaz ve škole, čím bych chtěla být, až vyrostu. Snem, že budu hrát na té nejvyšší možné úrovni, jsem tak žila prakticky od prvních krůčků.

Jaké byly reakce? Setkávala jste se s řečmi, že holky a profesionální fotbal nejdou dohromady?

Celý život se setkáváte s tím, že někdo vašim snům nevěří. Ale vždycky je důležité mít kolem sebe někoho, kdo ve vás tu důvěru má. V momentě, kdy jsem se s pochybami nebo úsměšky setkala, jsem se mohla opřít o své nejbližší okolí. Přesto za mě platí, že tu základní víru a sílu jít si za svým musíte najít v sobě. A pokud například ve škole učitelé viděli, že jsem dávala maximum jak fotbalu, tak učení, setkávala jsem…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].