Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Síla, která tu byla odjakživa

Vyšel nový Respekt Speciál: 17 rozhovorů s ženami, které jsou v první lize politiky, novinařiny, vědy, architektury…

0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Novináři vstávají a uléhají s jednou základní otázkou: Kde se něco zajímavého děje? A do světa vyrážejí s jednou základní touhou – být u toho. Být tam, kde se píšou dějiny, kde se odvážně bojuje za politické a společenské změny, kde vznikají převratné vědecké objevy, tvoří se pozoruhodné umění, buduje se úspěšný byznys, přemýšlí se nově, jinak, provokativně. A mluvit s lidmi, kteří tuhle pozoruhodnou materii světa vytvářejí.

Není to tak dávno, kdy jsme na většině těchto míst potkávali hlavně muže. Jenže při pohledu na protesty v Bělorusku a Rusku, válku na Ukrajině, politické scény v dalších zemích, třeba ve Finsku, dění v byznyse, vědě či kultuře se v poslední době nade vši pochybnost ukázalo, že už to dávno neplatí. Že „století ženy“, tolikrát slavnostně – a často předčasně – ohlašované, konečně začalo. A ne proto, že se ženská síla, kreativita, odvaha či podnikavost nějak zázrakem odkudsi vynořily, ale proto, že ženy dostaly vlivem nejrůznějších okolností mnohem větší prostor a příležitost je naplno projevit. Například když se kolegové Ondřej Kundra a Tomáš Brolík zeptali první dámy Ukrajiny Oleny Zelenské, jestli ji po napadení její země putinovským Ruskem překvapila síla ukrajinských žen, nezaváhala ani vteřinu a odpověděla, že tuhle sílu přece ona „zná odjakživa“.

A podobným způsobem vznikl i tento speciál. Ne jako záměrně komponovaný výběr žen, odsunutých do nějaké vlastní, speciální kategorie, za což bývají podobná zvláštní „ženská“ vydání či žebříčky někdy – a do jisté míry oprávněně – kritizovány. V Respektu ostatně nemáme pro ženy zvláštní přihrádku, do které občas nahlédneme a někoho z ní pro forma vytáhneme – mluvíme s nimi a píšeme o nich soustavně a dlouhodobě. Místo toho jsme sledovali mimořádné lidi, kterým se něco výjimečného podařilo – a po cestě jsme si uvědomili, že jde ve zvýšené míře o ženy.

V ruce proto držíte 17 rozhovorů s ženami ze zahraničí i Česka, které spojuje jedna věc: milují svoji práci a vedle toho se snaží obstát ve všech svých rolích, i když vědí, že to ani v dnešním světě není jednoduché.

Inspirativní čtení přejí 

Silvie Lauder a Andrea Procházková

Silvie Lauder
Silvie Lauder
Andrea Procházková
Andrea Procházková

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu Speciál III/2022 pod titulkem Síla, která tu byla odjakživa