Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

To, co léčí, už v laboratořích máme

Marek Moša: ředitel biotechnologické firmy

Marek Moša
Marek Moša

Každý, kdo na světě čte noviny, slyšel o jednom velkém problému – bakterie si zvykají na antibiotika, a ta proto přestávají fungovat. Řešení by tu bylo, dobře známé a vlastně elegantní. Ale cesta k léčbě pomocí bakteriofágů, o níž je řeč, je složitá. I proto, že malé farmaceutické a biotechnologické firmy (nebo dokonce startupy), které především na tomhle poli bádají, musí překonat nejenom spoustu technologických překážek, ale i obtížně pochopitelného papírování. Pražsko-brněnsko-ostravská Fagofarma je jedna z nich. Ale jak tvrdí její ředitel Marek Moša, semafor je v pohybu a bakteriofágy dostanou (snad) brzy zelenou. „A v ten moment my budeme připravení,“ říká.

Bakteriofágy útočící na bakteriální buňky v 3D ilustraci...
Bakteriofágy útočící na bakteriální buňky v 3D ilustraci...

Zkuste mi popsat, co vaše firma vymýšlí. A nepoužít u toho například slovo „zlyzovat“ a jiné podobné termíny, na které jsem při rešerši narazil.

Děláme výzkum v oblasti biotechnologie, který se zabývá bakteriofágy. To jsou zvláštní viry, které s námi na zeměkouli žijí – a jsou to mimochodem nejpočetnější organismy ve známém vesmíru vůbec, je jich odhadem 1031 – a mají název podle toho, že napadají bakterie a likvidují je. Je tedy možné je využít k léčbě bakteriálních infekcí organismu. Jinými slovy k léčbě celé řady známých chorob lidí, zvířat i rostlin a nahradit nebo doplnit jimi antibiotika, která používáme dnes.

V čem je to tak převratné?…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].