Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Lidská vajíčka klamou tělem

Zuzana Holubcová: reprodukční bioložka

Zuzana Holubcová
Zuzana Holubcová

Dělicí vřeténko buněk je pojem, který, pokud nejste odborník, nikomu moc neřekne. Přesto právě ono zapříčinilo, že se mladá vědkyně Zuzana Holubcová zařadila ke světové špičce v oboru embryologie. Odhalila totiž, že v lidském vajíčku před jeho oplodněním jsou dělicí vřeténka organizována jinak než u ostatních lidských buněk, což má dopad pro úspěšnost postupů používaných v rámci umělého oplodnění. Co se týče asistované reprodukce, však bioložka Holubcová apeluje na zodpovědnost a hlavně informovanost. „Mnoho párů má o reprodukční medicíně představu, že pořídit si takto dítě je jako nákup v e-shopu. To je ale samozřejmě omyl,“ říká.

Vedeme spolu rozhovor na dálku. Vytrhla jsem vás od sezení v laboratoři za mikroskopem?

Ne. Poslední dobou bohužel trávím víc času u počítače na home officu než v laboratoři.

Co je ve vaší profesi nejdůležitější pracovní nástroj? Mikroskop? Počítač? Nebo obojí?

Přála bych si, aby to byl mikroskop, nicméně jsem již nyní v kariérní fázi, kdy je to spíše počítač; zabývám se především zpracováním dat a psaním odborných textů. A taky výukou studentů, teď ale výhradně distančně.

Prolnul se rok s covidem nějakým způsobem do vašeho profesního života? Omezily jej například finance, které získáváte z grantů?

Asi není nikdo, koho by se to nedotklo, v osobním i v profesním životě. Co se týče financování, tak ani v době před pandemií…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].